petek, 17.3.2017 ob 00:16

MLADI ZMAJI Z NOVIMI PROSTORI V ZALOGU V 10. OBLETNICO

V torek, 14. marca, smo Mladi zmaji z odprtjem novih prostorov v Zalogu, na Zaloški 220, vstopili v mesece praznovanj ob desetletnici Mladih zmajev. Ti bodo trajali do oktobra, ko bo deseti rojstni dan obeležilo bežigrajsko gnezdo Mladih zmajev. Mladi zmaji Zalog so za obiskovalce dogodka pripravili enkratno dobrodošlico – iz kuhinje je omamno dišalo po domačem kruhu, skutnih namazih s čemažem, zeliščnem čaju in presni sladici, v večnamenski dvorani se je plesalo, v ustvarjalnici slikarsko improviziralo, v fitnesu pa telovadilo in boksalo. Med ogledom novih prostorov so si gostje lahko ogledali tudi foto utrinke preteklih deset let mladih zmajev in delavnic reciklaže pohištva ter posodobljeno grafično podobo ob deseti obletnici Zavoda. O prvih desetih letih Mladih zmajev Zalog – mladi so ga poimenovali Čamac lahko berete v članku časopisa Delo z naslovom Čamac – rešilni čoln za mlade, avtorice Tine Lešničar.  Vabljeni, da preverite kaj so mladi, povedali o svojem centru.

Praznovanja ob otvoritvi se je udeležilo veliko število uglednih gostov  na čelu z osrednjima gostoma  in govornikoma mladim, predsednikom Državnega zbora g. Milanom Brglezom in županom MOL, g. Zoranom Jankovićem, ki sta v sodelovanju z mladimi, vodjo oddelka za kulturo MOL, mag. Matejo Demšič in direktorico Mladih zmajev, Ksenjo Perko tudi prerezala trak ter pričela novo poglavje v življenju zaloškega centra. Z njegovim odprtjem ljubljanska mladina (10-29 let) pridobiva nove, sveže prostore po svoji meri. Prostori novega centra obsegajo dnevno sobo mladih, učno kuhinjo, večnamenski prostor za predavanja, seminarje, skupinske vadbe ipd. ter fitnes sobo. Izjemnega pomena za mlade je priložnost, da so soustvarjalci svojega prostora in s tem mesta. Zato so bili ves čas vključeni v posredovanje idej za svoj novi prostor in v njegovo načrtovanje. Največji pečat so pustili na delavnicah predelave rabljenega pohištva, ki so mu dodali novo vrednost in izdelali nove unikatne kose pohištva za svojo dnevno sobo. Poleg dnevnega centra, ki je odprt vsak delovnik med 14. in 19. uro, so novi prostori centra namenjeni tudi koprodukcijam in najemu oz. sodelovanju z mladimi in drugimi partnerji, ki želijo soustvarjati utrip svojega mesta.

Za odlično izpeljan dogodek se zahvaljujemo sodelovanju mladih – Tilen Kunc, Maša Križan, Medin Livaković, Nastja, Elvis Palić, Miljana, Martina, Danijela Mijatović, Amanda Muminović idr. ter vseh partnerjev in podpornikov Mladih zmajev Zalog, med katerimi prevladujejo tisti iz zaloške lokalne skupnosti in njene okolice: Šola za nastopanje BASTVesna VeliscekŠD FokusPeter Gaber, moderatorja Žan Sterle in Tjaša BračičOsnovna šola Zalog, zaloška in vevška enota Vrtca Pedenjped, Gostišče Lunca, Kmetija Kastelic, Dolenčev mlin, Gostilna Pri Mici.