10 let skozi 5 čutov – praznovanje 10. obletnice mladih zmajev bežigrad

Mladi zmaji letos beležimo 10. obletnico. Kar 10 let že mladim omogočamo prostore in aktivnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, jih spodbujamo, da raziskujejo in razvijajo svoje talente, nudimo podporo in oporo pri soočanju s tegobami odraščanja, skupaj z njimi ustvarjamo utrip mesta in skrbimo za to, da ne ostanejo preslišani. Le tako se bodo namreč lahko razvili v samozavestne, suverene in odgovorne odrasle posameznike.

Zadnje leto je bilo za Mlade zmaje zato še posebej praznično.

V četrtek, 26. 11. 2017 pa je bilo praznično predvsem za Četrtni mladinski center Bežigrad. “Mladinc” je namreč pripravil prav posebno praznovanje za svoj 10. rojstni dan. Popeljal nas je na popotovanje po petih čutih ter poskrbel, da smo jih zavestno prebudili in razvajali.

Ogledali smo si lahko otvoritev razstave ‘10 obrazov Mladih zmajev’, deset portretov in perspektiv mladih, ki se tako ali drugače prepletajo z zmajevsko zgodbo. Avtor fotografij je Tone Poljanec, njihove zgodbe pa je skozi intervjuje raziskoval Samo Petančič. Brbončice so uživale ob okušanju domačih jabolčnih, skutinih in pehtranovih zavitkov zaposlitvenega centra Janez dela ter tort božanskega okusa mojstra francoskih slaščic Jureta Skoka. Naš tip in gib je prebujala skupina mladih gledališčnih improvizatorjev šolske impro lige ŠILA, vonj pa Nina Medved iz Magnolije, šole za aromaterapijo in parfumeristiko. Za slušni del sta z glasbenim nastopom poskrbela Nejc in Katja, zmaj in zmajevka z velikim talentom!

Seveda pri tako slavnostnem dogodku ne gre brez častnih gostov. Direktorica zavoda Ksenja Perko in vodja Urada za mladino Mestne občine Ljubljana Katarina Gorenc, sta s spodbudnimi besedami, retrospektivnim pogledom na Mlade zmaje in Mladinca ter s pozitivnimi željami za prihodnost obiskovalce pospremili v novo obdobje ustvarjanja in delovanja. Svoje doživljanje Mladinca pa sta z nami delila tudi Katja, dolgoletna sodelavka Mladih zmajev in redni obiskovalec Anže Muha Krautberger, brez katerih Mladinc danes ne bi bil to kar je.

Velika zahvala gre tudi našim prostovoljcem in soustvarjalcem dogodka, podpornikom in vsem obiskovalcem, ki ste poskrbeli, da je bila naša čutna pustolovščina sploh mogoča.

Naj ostane praznično tudi v naslednji dekadi!

Kaj pa pomeni Mladinc Vitu, mlademu obiskovalcu?

“Kaj zame predstavlja Mladinc? Predstavlja ne samo nek prostor kjer se dela vse od kartanja, karaok do kuharskih in umetniških delavnic, temveč tudi prijatelja s katerim sem odraščal. Skozi leta obiskovanja Mladinca sem spremljal številne spremembe zaposlenih, prostora, delavnic in lagal bi, če bi rekel da je vse enako kot je bilo, ko sem začel obiskovati center. Ampak eno stvar lahko zagotovim: Mladinc je ostal kraj kjer sem se lahko vedno nasmejal, pogovarjal o svojih težavah, sprostil, pridobil nekaj novega znanja in najpomembnejše: sklenil številna prijateljstva. #napoleon je zakon.”   / VITO BELEC, 15 let, obiskovalec Mladih zmajev Bežigrad

Urša Kaplan|2017-10-30T22:40:00+01:0028.10.2017|DOGODEK, DRUŽENJE, MLADI ZMAJI BEŽIGRAD|