brian de lord v mestu

V zadnjem tednu marca se je v Ljubljani, na povabilo direktorice Javnega zavoda Mladih zmajev Ksenje Perko, mudil Brian de Lord, strokovnjak za mladinsko delo iz Londona. Izkušenim mladinskim delavcem iz različnih organizacij, med katerimi ni manjkalo študentov, se je predstavil 27.3. v Art centru Pionirskega doma z javnim predavanjem Mladinsko delo v mestu, kasneje istega dne, v prostorih Mladih zmajev Zalog pa s praktično delavnico Vzpostavitev refleksivne osnove za učinkovito mladinsko delo. Dan kasneje, 28.3. pa se je celotna ekipa Mladih zmajev z Brianom družila na delovnem izobraževalnem supervizijskem srečanju.

Na predavanju, v povsem polni dvorani Art centra Pionirskega doma Ljubljana, je karizmatični Brian de Lord spregovoril o predsodkih; spraševal se je, zakaj le ti še zmeraj obstajajo. Pripovedoval je o rasi, o kompleksnosti pojma identiteta, o pripadnosti, pri čemer je venomer znova zajemal primere iz svojega življenja. Predvsem tiste iz svojega otroštva, saj so ga le te, ne le oblikovale v človeka, kakršen je danes, temveč ga postavila na profesionalno pot dela s težavnimi mladostniki in njihovimi družinami.

Prav tako polno zasedeno je bilo popoldansko poglobljeno srečanje, namenjeno usposobljenim mladinskim delavcem. Ravnatelj, akademik, motivator, vse v eni osebi je poročal o dobrih praksah iz tujine, o organizaciji Double Helix Resurses, ki jo je vzpostavil sam in katerega generalni direktor je. Gre za neprofitno organizacijo, ki ponuja izobraževanja in usposabljanja za strokovnjake ter terapevtsko podporo otrokom in mladim v stiski. V sklopu usposabljanja smo se seznanili z inovativnim orodjem dvojne vijačnice in njeno uporab(nostj)o v praksi.

Na izobraževalnem supervizijskem srečanju namenjenem ekipi Mladih zmajev, je de Lord predstavil različne prakse in orodja, kot npr. metodo dvojne vijačnice, ki služi kot poglobljen uvid v življenje posameznika. Udeleženci smo predavatelja seznanili s problemi in izzivi mladinskega dela v naših mladinskih centrih, on pa nam je v skladu s svojimi bogatimi izkušnjami pomagal z nasveti. Briana de Lorda smo počastili tudi s pravim slovenskim, skupn(ostn)im kosilom, ki smo ga sodelavci Mladih zmajev pripravili sami.

Z Brianom se je v okviru njegovega obiska pri Mladih zmajih za Val202 srečala novinarka Uršula Zaletelj, ki je za oddajo Evropa osebno pripravila zanimiv INTERVJU.

Foto: Tomaž Zupan

Miha Praprotnik|2018-04-12T22:39:00+02:0010.04.2018|DOGODEK, MLADINSKO DELO, USPOSABLJANJE|