reportaža iz 21. plate – z nogometom proti diskriminaciji

V nedeljo, 27. 5. 2018, smo se Mladi zmaji in drugi obiskovalci, tekom dneva se nas je zvrstilo vsaj 500, zbrali na športnem igrišču OŠ Zalog, kjer se je odvijal tradicionalni, tokrat že 21. po vrsti, nogometni turnir Plata – z nogometom proti diskriminaciji.

Turnir Plata je tradicionalna športna prireditev s poudarkom na promociji enakopravnosti, sprejemanju različnosti, fair playu in boju proti diskriminaciji. Mladi, predvsem iz Zaloga in okolice, so lahko preko športnih dvobojev in spremljevalnih aktivnosti spoznavali pomen fair playa, sprejemanja drugačnosti in povezovanja. Poleg tega pa so mladi ključni sodelavci pri organizaciji in izvedbi aktivnosti na dogodku.

In katere so bile te aktivnosti? V prvi vrsti seveda sam nogometni turnir, ki so ga mladi odigrali v dveh kategorijah, dopoldne so igrali mlajši do vključno 14 let, popoldan pa starejši od 15 let. Na tekmah sta pravico delila Sadet Velič in Elvis Fatič, oba sodnika izpod okrilja NZS. Na sporedu je bilo 37 tekem, zmagovalci so bili vsi, prvak pa je lahko le en. Vsi tekmovalci so nosili barvne majice z napisom rdeči karton proti diskriminaciji, in kot zanimivost naj povemo, da sta v obeh kategorijah slavili ekipi v roza majicah.

Turnir se je pričel s prisego fair playa, ki so jo prebrali organizator, sodnik ter predstavnik igralcev, temu je sledil sodnikov žvižg in prva tekma se je pričela. Na dopoldanskem delu turnirja je sodelovalo 6 ekip, slavila je ekipa Lulčki, za MVP turnirja pa je bil izbran Gregor Vidrih (Lulčki). Turnir je minil mirno, le v finalni tekmi je dvema igralcema prekipelo. Sodnik  je srboriteža izključil in tekmo mirno pripeljal do konca.

V popoldanskem delu za starejše od 15ih let pa je sodelovalo 12 ekip; usoda je hotela, da so najboljše štiri ekipe, polfinale in finale, odigrali v dežju (v šali bi lahko dejali, da je za zmago pač potrebno dati še nekaj več). Zmaga je ostala doma, saj so se v finalu pomerile dve zaloški ekipi; po streljanju sedemmetrovk je slavila ekipa Ne kliče se, za MVP je bil razglašen Beldin Durić, iz zmagovalne ekipe.

Omeniti velja tudi ekipo azilantov (Golden chance), ki so prikazali res lep in uigran nogomet ter ekipo MC Legebitra, ki so se odzvali na povabilo k sodelovanju.

Ni pa nogometni turnir vse, kar Plata ponuja. Imeli smo tudi tekmovanje v metu trojk, kjer je slavil Gašper Ločičnik, z obliko uličnega nogometa imenovan panna se je predstavil David Velkovski, imeli smo jagodiček (naša skovanka besedic jagoda in kotiček), mešali smo limonado, obiskovalcem delili sladoled, predstavila se je ekipa uličnih zmajev, izdelovali smo nakit, vrteli hulahup, reciklirali majice, izdelovali etuie za telefon, slikali, plesali, manjkal ni niti naš stalni spremljevalec, palačnikar Tim.

Program sta povezovala Žan Strle in Rok Škrlep iz društva IMPRO; za glasbo sta skrbela fanta iz lokalnega okolja. Tudi skrb za hrano je prišla iz lokalnega okolja; meso in kruh za žar sta prispevala Perutnina Ptuj in Panem pekarna, za sam žar pa so skrbeli obiskovalci dnevnega centra MZ Zalog. Morda je ravno to, doprinos lokalne skupnosti, najlepše pri vsem skupaj, saj je bilo vsem jasno, da s tem, ko delajo za druge, delajo zase.

Tokratni dogodek je poleg Mestne občine Ljubljana, ustanoviteljice Javnega zavoda Mladi zmaji, podprlo Ministrstv za izobraževanje, znanost in šport – Urad RS za mlade. S svojim prispevkom so prireditev omogočili tudi: Osnovna šola Zalog, Četrtna skupnost Polje, Prostovoljno gasilsko društvo Zalog, Nogometna zveza Slovenije, Prava zveza, Šola za nastopanje Bast, Društvo GUMB, Živahen smeh na vseh poteh, Inidizajn, KUD Ljud, Ulični zmaji, Čovekinje in David Velkovski, Društvo IMPRO, palačinkar Tim, Danijela Mijatović, Polona Cimerman, Adela Zamorano, Teodor P. Kelc, Žarko Mijatović, udeleženci usposabljanja Zveze za preprečevanje zasvojenosti za promotorje zdravja, Artris d.o.o, Droga Kolinska, Kmetija Dovč, Župnija Ljubljana Kašelj-Zalog ter podjetja iz lokalnega okolja: Perutnina Ptuj d.d in Pekarna Panem d.o.o. Hvala!

 Mi že nestrpno čakamo prihodnjo Plato, do takrat pa nasvidenje.

Pripravil: Miha Praprotnik

Jon Žagar|2018-06-01T04:55:56+02:0001.06.2018|DOGODEK, DRUŽENJE, MLADI ZMAJI ZALOG, ŠPORT|