dan odprtih vrat v mladincu: each one teach one

V soboto, 9.6. 2018 je bilo pri Mladih zmajih Bežigrad veselo. Na dogodku, ki smo ga organizirali z društvom GOR smo izmenjevali  nakit in oblačila, s slikarjem Fedjo smo ustvarili nov grafit, DJ Kranjskee je zbrane učil tako tehnike rolanja glasbe, kot tudi breakdance korakov in.. In ja, jedli smo domači burek.

Pa začnimo pri naslovu, oz. podnaslovu. Each one teach one je afroameriški pregovor, ki je nastal v času suženjstva. Temnopolti niso smeli obiskovati šol; tako da je za tistega, ki je kakšno znanje vseeno osvojil, se npr. naučil/a pisati, postala moralna dolžnost – prenesti to znanje naprej. Temu konceptu je kasneje sledil tudi krščanski  misijonar Frank Laubach in z njim opozoril na revščino in nepismenost na Filipinih. Rek je živ še dandanes, in sicer kot oblika alternativnega oblika izobraževanja. Mladi zmaji smo se s to prakso, v organizaciji društva GOR, srečali v soboto, za Bežigradom.

Dogodek se je pričel ob 14h, najbolj pridni pa smo se zbrali točno opoldne in pripravili vse potrebno. Na tem mestu moramo pohvaliti iniciativo mladih, ki so z nasmehom poprijeli za vsako naloženo opravilo.

Zbralo se nas je preko 100,  večino so tvorili mladi. V notranjih prostorih Mladinca (dnevnega centra Mladih zmajev Bežigrad) smo imeli razpostavljene verižice, zapestnice, prstane, oblekce, majice in še in še. Kdor je hotel/a je lahko prinesel/sla odslužen kos in ga zamenjal/a z razstavljenim dobrim blagom.

Zid pred vhodom v Mladinca si je po našem, zaslužil novo podobo, zato smo že 2 dneva prej, prejšnje grafite prepleskali in potrpežljivo čakali na nove. In jih tudi uspešno dočakali. Obiskal nas je Fedja, slikar, ki ustvarja tudi grafite. Mladim je razložil o pomenu grafitov, o pomembnosti predpriprav. Skupaj so naredili načrt in skico nato pa se je začelo tisto mladini najbolj zanimivo – sprejanje! Vsak, ki je hotel, je dobil priložnost, kar nam je na koncu dneva prineslo nov, vrhunsko izdelan grafit.  Z izdelkom je bil nadvse zadovoljen tudi Fedja.

Ker pa človek ne more delati brez glasbe, ob glasbi pa nekatere zasrbijo pete smo imeli tudi delavnici za bodoče DJ in tiste, ki jih zanima break dance, oboje v izvedbi DJ Kranjskeega (umetniški naziv za našega znanca Blaža iz Ulce) in šole za nastopanje BAST. Najbrž si ni težko predstavljati da je bila vrsta za skrečanje konstantno dolga.

Kaj reči za konec? Da kdor dela naj tudi je! Ekipa prostovoljcev in mladih (Teodor, Katarina, Marcel) je zbranim napekla 3 različne bureke in sicer sirovega, špinačnega ter jabolčno-čebulnega. Ker pa je bilo res vroče smo si zaslužili tudi sladoled.

Upravičeno lahko trdimo, da je Mladinc, v soboto, svoja vrata na široko odprl ter otrokom in mladini iz soseske pričaral eno lepo popoldne (glej slike). Do naslednjič!

foto: Rok Gumzej

Miha Praprotnik|2018-06-15T13:19:42+02:0014.06.2018|DELAVNICA, DOGODEK, DRUŽENJE, KOPRODUKCIJA, MLADI ZMAJI BEŽIGRAD|