usposabljanje za mladinske ulične delavce_ke – mreža mlada ulica

Povezovalen, sproščen, iskren. Takšen je bil zame proces usposabljanja za mladinsko ulično delo, ki se je med 2. in 4. julijem odvijal na Zavodu Bob.  Vsako jutro se nas je med 9. in 14. uro zbralo, družilo in povezovalo kar nekaj mladih, ki smo se že preizkusili v mladinskem uličnem delu ali pa smo v te vode šele namenjeni.

In kako je vse skupaj potekalo? Veliko smo presedeli, razglabljali, raziskovali po prostoru, med pavzo pa leteli na ročni fuzbal in sendviče, ki so bili za prste obliznit. Kdor prej pride, prej melje!

Ponedeljek smo začeli z medsebojnim spoznavanjem in igrami, ki so nas popeljale v bolj sproščen in domač občutek. S copatami na nogah in udobno zleknjeni v stole, smo se prepustil pravljici, ki nam je razkrila kako se je mladinsko ulično delo v Ljubljani sploh začelo. Nadaljevali smo s spoznavanjem strategije MOL, značilnostmi javnih prostorov, dan pa zaključili z raziskovanjem lastnega znanja o ranljivih mladih in končno refleksijo.

V torek smo poslušali o formalnem, neformalnem in priložnostnem učenju ter vanj umeščali lastne izkušnje. Med igro iskanja načel mladinskega uličnega dela po prostoru in hkratnem teambuildingu, smo ugotovili, da načela v veliki večini že poznamo in tudi poskušamo udejanjati, le vedeli nismo, da so lahko zapisana v taki obliki. Zame je bilo precej pomembno tudi spoznavanje faz, ki se pojavljajo na terenu in kaj se v vsaki izmed njih dogaja. Zasidrala se mi je ideja o tem, da je pomembno zavedanje, kje v procesu se nahajamo, da ne delujemo le spontano.

Sreda je bil zadnji dan in meni najbolj izkustven izmed vseh treh. Zjutraj smo raziskovali prednosti in slabosti MUD, nato pa se potopili v vodeno meditacijo, ki nas je odpeljala med izzive, s katerimi se soočamo na terenu. Temu je sledila intervizija v manjših skupinah, ki nas je na koncu vodila do skupnih uvidov. Kljub različnim situacijam, so si bili izzivi kar podobni, to pa nas je pripeljalo do raziskovanja lastnosti mladinske_ga ulične_ga delavke_ca. Tekom vseh dni smo namreč našemu narisanemu terencu lepili listke. Ti so bili opremljeni z lastnostmi kot so iznajdljivost, informiranost, srčnost, pristnost in še bi lahko naštevala.

Ena izmed vseh stvari, ki se mi je najbolj utrnila v teh treh dneh je vodilo R.I.P., ki naj bi vodilo vsako osebo, ki dela na terenu. To pomeni, da je oseba radovedna, iskrena in pogumna, ko se sooča z novimi izzivi. Usposabljanje smo zaključili  s spletanjem mreže med vsemi udeleženci_kami, z boljšim medsebojnim poznavanjem in super energijo.

Zdaj pa hop hop, teren kliče!

Evelin Radulović|2018-08-06T01:31:33+02:0023.07.2018|DRUŽENJE, MLADINSKO DELO, ULIČNI ZMAJI, USPOSABLJANJE|