dnevniški zapiski 10. mepi tabora – hotel modro nebo

Med 5. in 11. avgustom je v Bohinjski Beli in njeni okolici potekal letošnji, že DESETI Mepi tabor. Zadnja leta ga v sodelovanju z nami organizirajo in izvajajo mladi povezani v Društvu prejemnikov zlatega priznanja MEPI (Društvo GAHA Slovenija). Letošnjega smo poimenovali Hotel modro nebo. Za vse, ki ste zamudili naše objave na družabnih omrežjih, smo strnili dogajanje celotnega tabora v naslednji dnevniški zapis. Vabljeni k branju in uživanju v dogodivščinah tabora preživetja v naravi.

Dan 1 (5. avgust 2018)… Naša avantura se je začela že na vse zgodaj zjutraj na prvem peronu železniške postaje v Ljubljani. Z vlakom smo se popeljali proti Gorenjski do Globokega, kjer smo si oprtali nahrbtnike, spakirali malico in obuli pohodniške čevlje. Podali smo se na 10 kilometrski pohod proti Taležu. Malo pod vrhom planine, ob koči, smo se utaborili. Sprva smo se razdelili v skupine ter se naučili postaviti šotor in pripraviti kurišče. Na njem smo si skuhali zelenjavno juho in spekli hrenovke v testu. Dan smo zaključili z druženjem ob ognju in petjem ob spremljavi kitare.

Dan 2 (6. avgust 2018)… Po zgodnji jutranji budnici smo zajtrkovali in pospravili naš začasni tabor. Po prašni cesti smo se odpravili na 7 kilometrsko pot do našega glavnega postajališča, taborni prostor Mačkovec v Bohinjski Beli. Sledilo je osvežujoče kopanje v Savi Bohinjki, ki se vije ob taboru. Po okusnem kosilu so udeleženci najprej postavili šotore in nato po skupinah poskrbeli za osnovne bivanjske pogoje, s postavljanjem kurišča, smeti, izdelovanjem zaves za stranišče, pisanjem napisov in nabiranjem kuriva. Delo na soncu nas je precej utrudilo, zato je sledilo ponovno kopanje. Ohlajeni smo se lažje lotili priprave večerje, ki je zahtevala veliko rezanja zelenjave in sedenja ob ognju. Vsaka skupina si je pripravila sataraž in kdor je želel, si je za sladico lahko pripravil odlične banane s čokolado, pečene v žerjavici. Zvečer je udeležence čakala iniciacija, ki je pognala strah v kosti, vendar je bila kljub temu zabavna preizkušnja za vse.

Dan 3 (7. avgust 2018)… Današnje jutro se je začelo nekoliko drugače, z telovadbo. Udeleženci so poskakovali ob ritmu gibalnih iger s petjem, imenovanih bansi, se ogreli s tekom in se razgibali ob raznih gibalno-koordiancijskih igrah. Po obilnem zajtrku se je pričela taborniška igra Capture the flag, v kateri dve skupini poskušata ukrasti zastavo ena drugi, ob tem pa varovati svojo. V popoldanskih urah smo se podali na mega-fastičen (by David) oviratlon, na katerem so udeleženci premagovali ovire kot so voda, pesek, blato, elektrika, lesena prepreke,… Z veseljem so sodelovali vsi udeleženci in na koncu navijali še za animatorje, v katerem so  prav tako preizkusili. Za večerjo smo v žerjavici spekli šnite in skuhali jabolčno čežano. Za konec dneva pa smo se nasmejali z igrami improvizacijskega gledališča in uživali v veličastni ognjeni predstavi društva Kreaktiv.

Dan 4 (8. avgust 2018)… Tokrat so nas zjutraj pokonci postavili zvoki trobente. Spravili smo se k jutranji telovadbi, pri kateri smo reševali Gordijski vozel, plesali belgijski folklorni ples, igrali igro žoge v krogu med nogami ter zaključili z našim že tradicionalnim bansom – Jan. Po zajtrku smo se razdelili v dve skupini, ena se je peš odpravila proti plezališču v Bohinjski Beli, medtem ko se je druga pripravila na spuščanje po žični vrvici (zipline), ki smo jo napeli čez rokav reke Save Bohinjke. Sredi dogajanja nas je obiskala novinarka iz radia Slovenija, ki se je z nami pogovarjala o vzdušju in dogajanju na taboru. Popoldne sta se skupini zamenjali, tako da so se lahko vsi preizkusili v plezanju po naravni steni ter se uspeli spustiti čez Savo. Proti večeru smo postavili bivake in si po skupinah na ognjišču pripravili večerjo. Večer smo si popestrili s petjem ob spremljavi kitare ter spanjem v bivakih ali pa kar ob ognju pod zvezdami, saj smo le Hotel modro nebo.

Dan 5 (9. avgust 2018)… Da smo se zjutraj lažje zbudili, se je dan začel s pestro igro Rugby frizbija (ameriški nogomet pri katerem je namesto žoge frizbi). Dopoldne sta se odvijali delavnici prve pomoči in orientacije ter zabavna preizkušnja, kako se rešiti iz Escape rooma (lopa, kjer smo bili zaklenjeni in imeli po prostoru skrite namige, uganke, vprašanja in dejavnosti, da smo se uspeli rešiti). Po odličnem pasulju za kosilo smo izdelovali raznorazne pletene zapestnice, fračo, uglašeno Panovo piščal in šivali vreče iz filca. Nato je sledila Golažijada! Za večerjo so po skupinah kuhali vsak svoj golaž, katere je potem ocenila naša taborska kuharska komisija. Zmagovalci so dobili zasluženo sladico. Glavni dogodek dneva pa so bili Talenti. Vsi so se dali v skupinice in sestavili točko, s katero smo potem nastopili pred vsemi in žirijo. Gledali smo pantomimo, glasbene točke in točko z improligaškimi igrami. V eni izmed točk, ki so jo sestavili, smo morali sodelovati tudi animatorji, pri kateri so nam postavljali nemogoča vprašanja, da so nas lahko polivali z vodo, tudi zaprisego so nam zastavili in nam tako vrnili za inicijacijo, ki so jo doživeli prvi večer na tabornem prostoru v Mačkovcu. Najboljše ocenjena točka, pri kateri smo lahko sodelovali tudi ostali, je bila Fortnight točka, kjer so fantje pokazali svoje sabljaške veščine. Večer smo zaključili z bansom Gremo lovit merjasca!

Dan 6 (10. avgusta 2018)… Zjutraj smo se malo razgibali ob miselnih igricah in bansih. Nato je sledilo pospravljanje bivakov in nabiranje kurjave za kosilo in večerjo. Obiskali sta nas tudi direktorica Mladih zmajev in direktorica Zavoda MEPI, ki sta nas nagradili z majicami in beležkami. Z znanjem, ki smo go pridobili na včerajšnji delavnici orientacije, smo se odpravili na orientacijski pohod. Po dolgi hoji in nabiranju drva ter raznoraznih predmetov, smo se ohladili v reki Savi Bohinjki. Popoldne nam je zapolnilo izdelovanje lesenih ladjic, disko okraskov ter mini tečaj masaže. V večernih urah smo jedilnico preuredili v plesišče, naredili najboljše prepognjene pice, pečene v žerjavici in se kasneje prepustili ritmom glasbe.

Dan 7 (11. avgust 2018)… Igra Capture the flag nas je tako navdušila, da smo jo zjutraj ponovili. Po zajtrku je sledilo pakiranje in pospravljanje šotorov. Še zadnjič smo se namočili v reko in si na ognjišču spekli krompir in hrenovke. Dopolnili smo knjižice, v katerih smo drug drugemu pisali lepe misli, nato pa je prišel čas odhoda. Vsem nam je bilo težko, zato je slovo trajalo kar nekaj časa. Še zadnjič smo si pomahali in se odpravili proti Ljubljani.

Upamo, da ste uživali ob branju skoraj toliko, kot je na taboru uživalo 26 mladih udeležencev in številčna ekipa mladih izvajalcev. Vsekakor je bila to za vse nepozabna izkušnja.

Dnevnik sva za vas pisala Ariana Godicelj in Nejc Benčič. // Avtorica fotografij je Ariana Godicelj.

Nejc Benčič|2018-08-27T02:51:46+02:0024.08.2018|DOGODEK, DRUŽENJE|