utrinki z akcije etm 2018: zelena kul-tura mlade po ljubljani fura

V četrtek, 20. septembra, med 14. in 19. uro, smo se drugo leto zapored pridružili  akciji Mreže mladinskih centrov Ljubljana Zelena KULtura mlade po Ljubljani fura v Evropskem tednu mobilnosti 2018. Ta je letos potekal pod sloganom »Združuj in učinkovito potuj«, ki je usmerjen k spodbujanju možnosti ter poudarjanju koristi prepletanja in dopolnjevanja različnih vrst potovanj, ki nas lahko pripeljejo do cilja.  

Akcija Zelena KULtura mlade po Ljubljani fura je tokrat potekala po poti ljubljanskih mladinskih centrov in v Salezijanskem mladinskem centru Rakovnik. Pot med mladinskimi centri, ki nas je vodila do Rakovnika, smo opravili s trajnostnimi oblikami mobilnosti iz 4 smeri (Bežigrada, Fužin, Šiške in Zaloga). Na cilju poti, na zunanjih športnih terenih Salezijanskega mladinskega centra Rakovnik, smo za obiskovalce pripravili sproščeno druženje z debato ZA / PROTI trditvi “Mesto naj daje prednost javnemu prevozu, kolesarjem in pešcem pred avtomobili.”, predstavitvijo trajnostnih oblik mobilnosti, ki so na voljo med ljubljanskimi mladinskimi centri in njihove ponudbe za mlade v Ljubljani.

ZELENA TRAJNOSTNO NARAVNANA FURA 

Obiskovalci so se lahko z eno od trajnostnih oblik mobilnosti (peš, kolo, vlak, skiro, rolerji, rolka, bus) odpravili po poteh, ki vodijo iz mladinskih centrov Ljubljane na Rakovnik, na veliko druženje na zunanjih terenih Salezijanskega mladinskega centra Rakovnik. O naštetih oblikah mobilnosti smo obiskovalce informirali v okviru zemljevida Mreže MC LJ na katerem smo označili možne oblike trajnostno naravnanih prevozov med centri.

DRUŽENJE NA RAKOVNIKU 

Člani Mreže mladinskih centrov ljubljana smo pripravili skupen mladinski center na prostem v sklopu katerega so se odvili: debata ZA / PROTI z zaključno diskusijo (Zavod ZA in PROTI); Mednarodna Živa knjižnica v kateri je bilo obiskovalcem na voljo 17 knjig in družba 25 mladih, udeležencev Mednarodne izmenjave Živa knjižnica – Ne sodi knjige po platnicah iz Makedonije, Turčije in Slovenije;  gledališka intervencija / igra na temo trajnostne mobilnosti, v kateri je sodelovalo 15 obiskovalcev; poligon vožnje s Kavalirjem, s katerim smo zabeležili preko 50 voženj mladih v spremstvu voznika Kavalirja, poučna ter zabavna igra Kdo bo prvi z avtobusom LPP v mestu* v sklopu katere je sodelovalo 30 mladih, ki so si priigrali majico ali knjigo LPP; virtualni sprehod po Ljubljani; predstavitev Bert-a, Snaginega prodajnega avtomata za brezembalažne nakupe, predstavitev boljših nakupovalnih možnosti in preprečevanja nastajanja odpadkov in ponovne uporabe;  predstavitev pomena intermodalnosti; videoprojekcija foto utrinkov članic Mreže mladinskih centrov Ljubljana. Doživetje smo popestrili z glasbeno podlago DJ-ja in prigrizkom mladih iz centrov. Akcije se je tokrat udeležilo okoli 120 predvsem mladih (10-29 let) in mladinskih delavcev poleg njih tudi pa drugi obiskovalci. Druženju na Rakovniku se je s pozdravom mladim pridružila vodja Urada za mladino MOL Katarina Gorenc. V času akcije je bila z nami tudi novinarska ekipa RTVSLO, ki je na dogodku pripravljala prispevek za oddajo U3NEK na temo aktivnega državljanstva med mladimi in kako mladinski centri pri tem prispevajo.

Vsi udeleženci mladinske kolesarske fure so bili nagrajeni z majico Urada za mladino MOL z motivom ETM in priponko za brezplačni javni avtobusni prevoz na in z dogodka. Debaterje na temo trajnostne mobilnosti je z vozovnico za turistični vlakec Urban in majico nagradilo javno podjetje LPP. Vse dogajanje – kolesarjenje in druženje na Rakovniku – je bilo za udeležence akcije brezplačno.

(So)gostitelji dogodka smo bili: Mestna občina Ljubljana, Mreža mladinskih centrov Ljubljana:  Javni zavod Mladi zmaji – Mladi Zmaji Bežigrad Mladinc / Mladi zmaji Črnuče / Mladi zmaji Šiška / Mladi zmaji Zalog / SMC Rakovnik, Salezijanski mladinski center Kodeljevo / Mladinska postaja Moste / CONA Fužine / Zavod Bob / Mladinski center ULCA / Mladinski center Legebitra.

Izvedbo akcije so s svojim prispevkom omogočili: Ljubljanski Potniški Promet, Snaga Ljubljana, Javni holding Ljubljana, Javno podjetje ljubljanske tržnice in parkirišča, ZIP, Za in proti, zavod za kulturo dialoga, Ljubljanska kolesarska mreža.

Več o programu ETM na https://www.ljubljana.si/sl/moja-ljubljana/promet-in-mobilnost/evropski-teden-mobilnosti/, o trajnostni mobilnosti pa na https://www.ljubljana.si/sl/moja-ljubljana/promet-in-mobilnost/.

Marko Taljan|2018-09-28T15:49:52+02:0030.09.2018|MREŽA MLADINSKIH CENTROV LJUBLJANE, POVEZOVANJE|