reportaža iz 22. plate – z nogometom proti diskriminaciji

Potem ko nam jo je prejšnjo nedeljo zagodel dež, smo včeraj pod milimi sončnimi žarki uspešno izpeljali tradicionalno, že 22. družabno-rekreativno prireditev Plata – z nogometom proti diskriminaciji. Dogodek, namenjen utrjevanju prijateljskih vezi, krepitvi poštene igre in sprejemanju različnosti, je na igrišče pri Osnovni šoli Zalog v Ljubljani pritegnil več kot 300 otrok in odraslih

Potem ko nam jo je prejšnjo nedeljo zagodel dež, smo včeraj pod milimi sončnimi žarki uspešno izpeljali tradicionalno, že 22. družabno-rekreativno prireditev Plata – z nogometom proti diskriminaciji. Dogodek, namenjen utrjevanju prijateljskih vezi, krepitvi poštene igre in sprejemanju različnosti, je na igrišče pri Osnovni šoli Zalog v Ljubljani pritegnil več kot 300 otrok in odraslih.

Zamisel za celodnevni nogometni turnir proti diskriminaciji se je porodila pred enajstimi leti na Društvu DIH – Enakopravni pod mavrico, kjer smo želeli ozaveščenost javnosti o LGBT-osebah dvigniti na višjo raven. »Izhajali smo iz pobude mednarodne mreže FARE z naslovom Nogomet proti rasizmu, vendar se nismo želeli osredotočiti samo na homofobijo ali rasizem,« se spominja pobudnik Andrej Pišl, zdajšnji predsednik društev DIH ter Out in Slovenija. V sodelovanju s Četrtnim mladinskim centrom Zalog, ki je del javnega zavoda Mladi zmaji, so izvedli tudi več delavnic o strpnosti, pika na i prizadevanj za sprejemanje različnosti pa je bilo športno druženje v Zalogu, ki ga od takrat vsako leto priredijo kar dvakrat, v maju in septembru.

V dopoldanskem delu včerajšnjega turnirja se je pomerilo pet ekip otrok in mladih pod 15 let, v popoldanskem delu pa osem ekip mladih nad 15 let in odraslih. »Poleg domače sodelujejo tudi ekipe iz Ljubljane in širše okolice. Danes sta med drugimi gostovali tudi dve ekipi iz Maribora,« je povedal Jon Žagar, koordinator Četrtnega mladinskega centra Zalog.

Če je bilo na prvih Platah med udeleženci še slišati pritajene rasistične in homofobne opazke, pa se število ljudi, ki sprejemajo njim drugačne kot enakopravne v družbi, z vsakim nogometnim turnirjem v Zalogu povečuje. »Lokalna skupnost je nogometni turnir sprejela kot nekaj tradicionalnega. V začetku smo morali veliko stvari pripraviti sami, zdaj pa za čistočo terena, izvedbo nekaterih delavnic in pečenje na žaru poskrbijo tudi mladi iz lokalne skupnosti,« je pojasnil Pišl.

Vsaj enega od dveh vsakoletnih turnirjev se udeleži tudi LGBT-ekipa. Letos spomladi sta se z nogometnimi nasprotniki spopadli ekipi Slovenia Shooters in Legebitra. »Že večkrat smo gostili tudi živo knjižnico z LGBT-osebami, da so jih lahko pobliže spoznali tako nogometaši kot gledalci,« je bil navdušen Pišl, ki se mu zdi pomembno, da se Plate udeležujejo tudi predstavniki drugih marginaliziranih skupin, kot so npr. brezdomci in prosilci za azil. »Azilanti so bili že večkrat z nami, njihova udeležba je postala tradicionalna. Turnirja se vedno zelo veselijo,« je dodal Žagar.

Nestrpnost oz. sovražnost do drugačnih je pogosto posledica pomanjkanja znanja oz. ozaveščenosti ljudi. Pišl je prepričan, da bi se morali prvi človekovi stiki z drugačnimi začeti že v otroštvu. »Po navadi se razne fobije, kot sta homofobija in islamofobija, rodijo iz strahu in nepoznavanja. Če se lahko mladi srečajo z drugačnimi in jih kaj povprašajo, njihov strah in odpor hitro izgineta. Prav zato je pomembno, da se vsaj dela turnirja udeležijo tudi njihovi starši.«

Sprejemanju drugačnosti po besedah Jona Žagarja posvečajo veliko pozornosti tudi v Četrtnem mladinskem centru Zalog. »Otroke spodbujamo k spoštovanju vseh ljudi. Ob vsakem pojavu sovražnega govora se pogovorimo z mladostniki, zato je grdih besed in nestrpnosti do drugačnih vse manj.« Prvotnemu nogometnemu turnirju so se z leti pridružile razne delavnice, športne igre in met trojk, kar prispeva k živahni pestrosti Plate od zgodnjega dopoldneva do prvih večernih ur. »Za igranje nogometa proti diskriminaciji se zadnja leta zanima veliko več ljudi, kot pa jih lahko gostimo v okviru kapacitet,« je poudaril Andrej Pišl. »Vendar želimo ostati v tej lokalni skupnosti, ki nas je pred leti prijazno sprejela in ki dobro skrbi za športno infrastrukturo.«

Kako zelo se je tamkajšnja skupnost tudi po zaslugi Plate odprla športu in rekreaciji, pove podatek, da so na šolskem igrišču v Zalogu uredili vodo, elektriko in umetno osvetlitev ter dodali igrala in fitnes na prostem. S tem so igrišču omogočili, da živi in se razvija tudi izven rednih šolskih dejavnosti.

»Na Plati smo doslej že gostili znane reperje, nekaj znanih nogometašev in druge športnike, tudi invalide. Vsaj enkrat na leto vse zbrane na igrišču in ob njem prijazno pozdravi in nagovori tudi ljubljanski župan Zoran Janković in tako izrazi svojo podporo boju proti diskriminaciji,« je še povedal Pišl.

Pripravil: ALEŠ ZRIMŠEK

Dogodek je poleg Mestne občine Ljubljana, ustanoviteljice Javnega zavoda Mladi zmaji podprlo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport – Urad RS za mlade. S svojim prispevkom so prireditev omogočili tudi: Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico, Osnovna šola Zalog, Četrtna skupnost Polje, Prostovoljno gasilsko društvo Zalog, Šola za nastopanje Bast, Društvo GUMB, Urh Mlakar iz Društva IMPRO, Artris d.o.o., Živahen smeh na vseh poteh, Inidizajn,Ulični zmaji, Mladinski kulturni center Maribor, Zavod BOB, Človekinje, Nogometna zveza Slovenije, Out in Slovenija ter podjetja iz lokalnega okolja: Perutnina Ptuj d.d, Pekarna Panem d.o.o. Gostilnica Orlek.

Jon Žagar|2018-10-05T12:35:57+02:0004.10.2018|DOGODEK, MLADI ZMAJI ZALOG, ŠPORT|