streetstival – festival uličnega dela

V četrtek, 11. oktobra se je na Študentskem kampusu v Ljubljani  že drugo leto zapored odvil Streetstival – festival uličnega dela. Organiziran je bil s strani Mreže mlada ulica v katero se povezujejo organizacije mladinskega sektorja, ki si prizadevajo za dvig kvalitete mladinskega uličnega dela v Sloveniji.

Namenjen je bil mladinskim delavcem_avkam in vsem, ki jih zanima delo z mladimi na igriščih, ulicah in v parkih. Jutro smo začeli z raziskovanjem mitov in resnic uličnega dela. V intervjuju so bili prisotni odločevalka s področja uličnega dela, ulična delavka,  mlad, s katerim je bil prvi stik vzpostavljen preko mladinskega uličnega dela in vodja organizacije, ki izvaja ulično delo. V intervju so bili vključeni tudi pomembni odločevalci in financerji, ki so s svojimi vprašanji osvetlili pomen uličnega dela še z druge plati. Nato je sledili čas delavnic. Na prvi smo pregledali katera zakonska določila usmerjajo ulično delo in se do njih opredelili glede na realnost vsakodnevne prakse. Na drugi delavnici smo spoznali konkretno metodo vzpostavljanja in poglabljanja stika z mladimi, katere rezultat je bil takojšnje znanje, ki ga lahko prenesemo v svoje delo.

Po daljšem odmoru, ko smo se okrepčali s slastnimi picami, je sledila še tržnica praks. Ker je bil dan v nasprotju z lanskoletnim dogodkom obsijan s sončnimi žarki, smo v prijetnih temperaturah in rahlem vetru dogajanje iz dvorane preselili na prosto. Tako smo obarvali siv beton in si ustvarili super vzdušje. Videli smo lahko s kredo porisana tla in družabne igre. Igrali smo hokej, šah in ročni nogomet, si naredili značko, pihali v test alkoholiziranosti, manjkalo pa ni tudi kombijev, ki so bili napolnjeni s tisoč in eno stvarjo.

Ustvarili smo priložnost, kjer smo lahko izmenjali znanja, se podružili in preizkusili v aktivnostih ,ki jih drugi mladinski delavci in delavke uporabljajo na ulici. Sedaj pa komaj čakamo izzive in radosti, ki nam jih bo prineslo naslednje leto!

Gostitelji dogodka so bili: Mreža mlada ulica (organizator), Zavod Bob, Dnevni center Skupaj v skupnosti, Javni zavod Mladi zmaji, Ulični zmaji, Študentski kampus, Sezam – združenje mladih, staršev in otrok, Mladinska postaja Moste, MSS – Mladinski svet Slovenije,MC Zagorje ob Savi, New Prevent, Drog Art, MISSS, Društvo brez limita, SKALA – mladinska ulične vzgoja . Projekt je sofinancirala Mestna občina Ljubljana.

Evelin Radulović|2018-10-20T11:09:22+02:0020.10.2018|DOGODEK, DRUŽENJE, ULIČNI ZMAJI|