počitniški kino z mladimi zmaji: posledice

V torek, 30.10.2018, v času krompirjevih počitnic, smo si JZ Mladi zmaji skupaj s prijatelji, v Kinu Dvor, ogledali Posledice.

Film je večplasten; prikazuje življenje mladoletnih fantov v vzgojnem zavodu. Posledice ne moralizirajo, ne opravičujejo; niti ne iščejo luči, ne iščejo rešitev, temveč samo so. Film  brutalno in iskreno prikazuje vsakdan prestopnikov; njihov boj za obstoj v samem zavodu, težave doma,  vikend uteho v drogah, gonjo za denarjem, močjo, seksom.

Mladi zmaji smo kinodvorano napolnili skoraj do zadnjega kotička. Film ti pusti posledice, zato je o njem najbolje spregovoriti. Z nami so bili igralec ter znanec Mladih Zmajev, Gašper Markun, psihosocialna svetovalka Mateja Vilfan in psiholog Matic Munc.

Vprašanj iz publike kar ni in ni zmanjkalo, zato smo pogovor nadaljevali v kavarni. Med drugim smo izvedeli, da je režiser in scenarist filma Darko Štante, tudi sam zaposlen v vzgojnem zavodu, da torej ve o čem govori. Gašper Markun – Gep nam je pripovedoval o ozadju igralskega procesa, veliko simpatij oz. odziva pa je požela gospa, ki je vprašala, če obstoja tudi vzgojni zavod za matere (op. p. mati glavnega junaka je predstavljena kot zelo negativen lik).

Film je vreden ogleda; njegov konec morda res ni srečen kot tisti v pravljicah, toda, da ti misliti. Misliti o boljšem jutri.

Miha Praprotnik|2018-11-07T01:42:06+01:0030.10.2018|DELAVNICA, DOGODEK, DRUŽENJE, FILM|