#myrevolution – kakšno evropo želijo mladi?

Več kot 30 mladih iz Slovenije, Avstrije, Poljske in Italije je v tednu od 5. do 9. 11. v Evropskem parlamentu predalo osrednjeevropski mladinski manifest, ki je nastal v okviru projekta štirih nevladnih organizacij „Moja revolucija“. Na okrogli mizi so jih nagovorili in prisluhnili njihovim idejam evropski poslanci iz štirih držav, kar je bil za najpogosteje spregledano in preslišano mladino zelo pomemben dogodek.

Dogodkom projekta Moja revolucija, ki ga izvaja društvo Focus v ljubljanskih mladinskih centrih smo se s srečanji v svojih mladinskih centrih v letu 2018 pridružili tudi Mladi zmaji. Osnovna ideja projekta je, mladim približati nekatere ključne zgodovinske trenutke v Evropi. Z mladimi smo govorili o revolucijah, o tem, kakšne zahteve so imeli  v revolucionarnih gibanjih in vlekli vzporednice z današnjim dogajanjem.

Manifest, ki so ga mladi predstavili v Bruslju, je nastal na več lokalnih, nacionalnih in na dveh mednarodnih mladinskih srečanjih v Bolonji in na Dunaju. K razmisleku jih je spodbudilo  obujanje spominov na revolucionarne dogodke v Evropi pred 100 leti. Poudarek je bil na revolucijah v Rusiji, koncu prve svetovne vojne, Habsburškem imperiju, tranzicijah v demokratične republike, dodane so bile tudi zanimivosti iz kasnejših revolucij po svetu (arabska pomlad itd.), predvsem pa so se osredotočali na zahteve, ki so jih imeli mladi v vseh teh revolucionarnih gibanjih.

Želje in zahteve mladih udeležencev so se sproti beležile in nastal je „Central European Youth Manifesto“, ki ga je sooblikovalo več kot 300 mladih, ki živijo v Avstriji, Italiji, Sloveniji in na Poljskem, prihajajo iz različnih družbenih in socialnih okolij, predvsem pa niso zastopani v strukturah moči. Sami so izbrali tudi 7 kategorij, v katerih so razvili svoje ideje za lepšo prihodnost vseh v Evropski uniji: politična participacija, izobraževanje, varstvo narave in odgovorno potrošništvo, zaposlitev in delo, socialne zadeve in zdravstvo, migracije in mobilnost, svoboda in enakost.

V vseh kategorijah si mladi predvsem želijo večje vključenosti in da nosilci dajo več teže njihovim predlogom. Celotno besedilo manifesta mladih iz srednje Evrope je dostopno na tej povezavi. V nadaljevanju je nekaj konkretnih zahtev, ki so jih v Evropskem parlamentu jasno in glasno predstavili tudi mladi iz Slovenije:

  • Mladi zahtevamo večje spodbude za uporabo alternativnih in okolju prijaznih materialov in predlagamo, da naj bodo plastični izdelki bolj obdavčeni. Želimo, da se eliminira plastiko in škodljive snovi, ki se uporabljajo pri pakiranju zlasti hrane. Proizvajalci morajo razmišljati o tem, kako se bodo materiali, ki jih uporabljajo, po uporabi reciklirali.
  • Vsi ljudje morajo imeti možnost dostopa do cenovno ugodnih trajnostnih načinov mobilnosti. Javni promet mora temeljiti na čistih tehnologijah.
  • Na področju dela mladi postavljamo zahtevo, da se konča praksa, da so moški bolje plačani ženske; želimo, da se zmanjša število delovnih ur; vsa pripravništva morajo biti plačana;  vsako delo mora biti dostojno plačano; konec diskriminacije žensk zaradi vloge matere;
  • Od nosilcev moči, ki sprejemajo odločitve in zakone, zahtevamo večjo transparentnost. Predlagamo platformo, na kateri bi spremljali, ali se res odločajo v skladu s svojimi obljubami pred volitvami in napovedmi.
  • V šolskem kurikulumu bi moralo biti več poudarka na državljanski vzgoji, da bi mladi dobili tudi osnovno znanje o ekonomiji in političnem sistemu.
  • EU mora spoštovati pravice vseh ljudi na svojem ozemlju, četudi niso državljani in nimajo zakonitega statusa. Postopki za iskalce azila se morajo skrajšati, predvsem proces združevanja družin.

Partnerji projekta Moja revolucija so:  Südwind (Avstrija), GVC (Italija), BRF (Poljska) in Focus iz Slovenije, ter občina Bologna in Inštitut za izobraževanje odraslih iz Dunaja (VHS Wien).  Projekt »Moja revolucija« finančno podpira Evropska unija preko programa Evropa za državljane.

Marko Taljan|2018-11-18T18:33:48+01:0014.11.2018|AKTIVNO DRŽAVLJANSTVO, DIALOG, KOPRODUKCIJA, PARTICIPACIJA MLADIH, POVEZOVANJE|