na norveško po novo znanje o mladinskih izmenjavah

V ponedeljek, 12. 11, se je manjša odprava Mladih zmajev odpravila na Norveško, natančneje na trening mladinskih delavcev imenovan Eye Opener. Dve mladi osebi in mladinski delavec smo sredi noči odpotovali na letališče Marco Polo v Benetkah, kjer smo se vkrcali na prvo letalo in se podali na pot. Po seriji treh zaporednih vzletov in pristankov so pristali v  Bergnu, kjer smo se pridružili ostalim udeležencem in se z avtobusom zapeljali do vznožja enega najglobljih Norveških fjordov. Nastanjeni smo bili v študentskem naselju United World College, v kraju Flekke, kjer biva več kot 200 dijakov in študentov iz 90 različnih držav.

Po prvem potovalnem dnevu so sledili izobraževalni dnevi, v katerih smo se marsikaj naučili. Skupaj nas je bilo kar 42 (26 mladostnikov in 16 mladinskih delavcev iz 8 različnih držav), vsi željni novega znanja in polni idej. Trenerji Jo, Anita in Amr so spretno vodili celotni potek izobraževanja, tako da je ustrezal potrebam mladih, raznolikosti mladinskih delavcev, različnim tipom organizacij in stopnjam izkušenosti udeležencev.

Na treningu smo skozi zabavne igre in dejavnosti spoznavali mladinsko delo, Erasmus+ program in načela mednarodnih mladinskih izmenjav. Največji poudarek pa so organizatorji namenili pisanju in snovanju mladinske izmenjave skupaj z mladimi in vzpostavljanju kvalitetnih in dolgotrajnih partnerskih vezi med organizacijami.

Ob večerih smo se tako mladi kot mladinski delavci zabavali od različnih družabnih igrah, pri katerih je prevladovala igra »Mafia«. Izvedli smo tudi mednarodno kulturno tržnico, na kateri je vsaka država predstavila delček svoje kulture . Na dogodku je veljal retro dresscode, kar pomeni, da smo se oblekli kot osebnosti ali heroji nekega preteklega časa.

Trening je res potekal v dobrem vzdušju o čemer povesta nekaj tudi izjavi udeleženk.

URŠKA: »Moja pričakovanja glede treninga so bila zelo pozitivna. Pričakovala sem sicer, da bo bolj dolgočasno, vendar so nam znali izvajalci stvari prikazati na zanimiv način. Na izmenjavi sem se naučila veliko, predvsem to, kako napisati prijavnico, kakšni so pogoji izmenjave in kako si najti partnerje za izmenjavo. Mislim, da je bil program dobro zastavljen in bi ga priporočala tudi ostalim, ki bi se tega želeli naučiti.«

MANJA: »Najbolj bi izpostavila pristope trenerjev in organizatorjev. Veliko smo se učili in obravnavali različne težje teme skozi igro in to je naredilo izkušnjo zabavno. Všeč mi je bil pristop, ko smo skozi simulacijo ponazarjali, kako bomo napisali izmenjavo, pri tem pa smo dobili tudi konkretne povratne informacije in zdaj vemo, kaj je dobro napisati v prijavnici in česa ne. Veliko smo se tudi pogovarjali med seboj.«

Za vse skupaj je bila to odlična izkušnja in komaj čakamo, da prijavimo našo prvo mednarodno izmenjavo. Novim izzivom naprej!

Avtorji članka so: Urška Jarc, Manja Pivk in Nejc Benčič