razstava voz-im

V ponedeljek 29. aprila smo bili v našem Mladincu priča zelo zanimivi razstavi, ki se dotika teme dostopnosti in spregovori o življenju gibalno oviranih oseb na invalidskih vozičkih. Zelo zanimivo sta jo otvorila Jakob Škantelj (Društvo Študentov Invalidov Slovenije, Zveza za šport invalidov Slovenije) in Mija Pungeršič (Zavod ODTIZ), uvod so pospremile tudi besede avtorice Teje.

Fotografinja Teja Pahor je ustvarila fotoserijo o vsakdanjih izzivih, s katerimi se srečujejo osebe na invalidskih vozičkih. Stopnice, dež, sneg, težave z vstopom v trgovine, vlake in avtobuse so le delčki mozaika naše skupne resničnosti, ki jo gibalno ovirane osebe dojemajo drugače. Razstava tako uporabi fotografijo kot medij spodbujanja razumevanja drugačnosti.

Fotoserijo fotografinje Teje Pahor o skriti resničnosti življenja “na vozih” dopolnjujejo fotografije avtoric: Jerneja Kolbl, Ursa Tonejec, Katrin Modic in Romana Šteblaj, ki imajo same osebno izkušnjo življenja na invalidskem vozičku ali z gibalno oviranostjo.

Razstava je nastala v okviru Zavoda APIS v sodelovanju z Javni zavodom Mladi zmaji in Zavodom ODTIZ.

Razstava poteka v okviru Evropskega tedna mladih 2019. Na ogled bo do 29. maja kasneje pa se bo preselila v Četrni mladinski center Črnuče.

Nastanek fotoserije je soomogočilo Ministrstvo za kulturo. Razstava pa je pridobila podporo v okviru Evropskega tedna mladih in jo soomogoča MOVIT, program Ključ do vključenosti, MIZŠ in programa Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota.

Foto: Marko in Teja

Teja Pahor|2019-05-07T01:51:26+02:0003.05.2019|DOGODEK, MLADI ZMAJI BEŽIGRAD|