diskriminaciji že 23. rdeči karton

Na športnem igrišču pri Osnovni šoli Zalog v Ljubljani je včeraj potekala 23. družabno-rekreativna prireditev Plata – z nogometom proti diskriminaciji. Tradicionalni dogodek, ki ga že več kot desetletje v sodelovanju s Športnim društvom Out in Slovenija ter drugimi izvajalci prirejata javni zavod Mladi zmaji in Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico, je namenjen utrjevanju prijateljskih vezi, krepitvi poštene igre in sprejemanju različnosti.

 »Celodnevni nogometni turnir je vse bolj priljubljen. V začetku smo morali veliko stvari pripraviti sami, zdaj pa za čistočo terena, izvedbo nekaterih delavnic in pečenje na žaru poskrbijo tudi mladi iz lokalne skupnosti,« je navdušen Andrej Pišl, predsednik društev DIH ter Out in Slovenija.

Dopoldne so se na zaloškem igrišču pomerile štiri ekipe otrok in mladih pod 15 let, v popoldanskem delu pa dvanajst ekip mladih nad 15 let in odraslih. »Število ljudi, ki sprejemajo drugačne kot njim enakopravne v družbi, se z vsakim nogometnim turnirjem povečuje,« je povedal Jon Žagar, koordinator Četrtnega mladinskega centra Zalog.

Ob tem poudarja, da se Plate udeležujejo tudi predstavniki drugih, večkrat marginaliziranih skupin, kot so npr. fantje iz Eritreje. »Fantje iz Eritreje so bili že večkrat z nami in se turnirja vedno zelo veselijo,« je dodal Žagar.

Nestrpnost oz. sovražnost do drugačnih je pogosto posledica pomanjkanja znanja oz. ozaveščenosti ljudi. Andrej Pišl je prepričan, da bi se morali prvi človekovi stiki z drugačnimi začeti že v otroštvu. »Po navadi se razne fobije, kot sta homofobija in islamofobija, rodijo iz strahu in nepoznavanja. Če se lahko mladi srečajo z drugačnimi in jih kaj povprašajo, njihov strah in odpor hitro izgineta. Prav zato je pomembno, da se vsaj dela turnirja udeležijo tudi njihovi starši.«

Sprejemanju različnosti posvečajo veliko pozornosti tudi v Četrtnem mladinskem centru Zalog. »Otroke spodbujamo k spoštovanju vseh ljudi. Ob vsakem pojavu sovražnega govora se pogovorimo z mladostniki, zato je grdih besed in nestrpnosti do drugačnih vse manj,«

Med mlajšimi nogometaši do 15 let so bili tokrat najboljši Rdeči vragi z Jakom na čelu, na drugo mesto so se uvrstili člani ekipe Zalog 1129, na tretje pa ekipa Baklava. V kategoriji starejših od 15 let je zmagala ekipa Spar DC, drugo mesto so si prislužili člani ekipe As Pecado, tretje mesto je pripadlo ekipi Elsbeten. Naziv najkoristnejšega igralca Plate 2019 je osvojil Amel Mamić, v metu trojk je zmagal Mario Kuravica.

Najboljše tri ekipe v obeh starostnih kategorijah so prejele nagrade, zmagovalci pokal Plata, prav vsi udeleženci pa simbolične medalje.

Prve letošnje Plate se je zahvaljujoč lepemu vremenu udeležilo veliko število ljudi, ki jih je poleg zanimivega merjenja moči na nogometnem igrišču pričakal tudi bogat spremljevalni program.

Že od zgodnjega dopoldneva je prisotne informiral in zabaval povezovalec, reper in impro komik Urh. Mlajši so se prepustili zabavni poslikavi obraza, tehnično spretnejši pa so se z Gumbom Odpadožerjem lotili izdelave letečih zmajev.

Za živahno vzdušje med nogometnim premorom so poskrbeli nastopi plesalke Suzane in plesne skupine Bast.

V popoldanskem delu je zaživel še Chill out kotiček z Uličnimi zmaji, starejši od 15 let so se lahko pomerili v malem nogometu, društvo Ključ pa je mlajše navdušilo za iskanje dragocenega zaklada.

Udeleženci so se lahko preizkusili tudi v igranju šaha z velikimi in manjšimi figurami, ki jih je za to priložnost priskrbel Šahovski klub Ljubljana. Za ugodje vseh sladkosnedov je poskrbel znani palačinkar Tim.

Marsikdo od prisotnih v Zalogu se je včeraj prvič seznanil s skupinskim športom lacrosse, ki je na drugi strani Atlantika izjemno priljubljen, svoje goreče privržence pa že pridobiva tudi v Sloveniji. Gre za nekakšno mešanico ameriškega nogometa, hokeja in košarke, kjer se s pomočjo lacrosse palice čim hitreje vrže žogico v nasprotnikov gol.

Krajevna skupnost v Zalogu se je tudi po zaslugi Plate v zadnjih letih na široko odprla športu in rekreaciji. Igrišče ob osnovni šoli je dobilo pitno vodo, elektriko in umetno osvetlitev, ob njem so postavili tudi igrala in fitnes na prostem. Med najbolj priljubljenimi športnimi aktivnosti je še vedno nogomet.

»Za igranje nogometa proti diskriminaciji se zadnja leta zanima veliko več ljudi, kot jih lahko gostimo v okviru kapacitet,« je poudaril Andrej Pišl. »Vendar želimo ostati v tej lokalni skupnosti, ki nas je pred leti prijazno sprejela in ki dobro skrbi za športno infrastrukturo.«

Dogodek je poleg Mestne občine Ljubljana, ustanoviteljice Javnega zavoda Mladi zmaji podprlo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport – Urad RS za mlade. S svojim prispevkom so prireditev omogočili tudi: Osnovna šola Zalog, Četrtna skupnost Polje, Prostovoljno gasilsko društvo Zalog, Nogometna zveza Slovenije, Prava zveza, Šola za nastopanje Bast, Društvo GUMB, Živahen smeh na vseh poteh, KUD Ljud, Ulični zmaji, Društvo Ključ, Čovekinje, Sanja Zamuda, Nuša Štiglic, Društvo IMPRO, palačinkar Tim, Danijeli Mijatović, ter podjetja iz lokalnega okolja: Perutnina Ptuj d.d, Pekarna Panem d.o.o,

Posebna zahvala gre odlični mladi ekipi prostovoljcev, ki je namenila svoj čas in z Mladimi zmaji soustvarila še eno prijetno druženje na Plati. Vsem se najlepše zahvaljujemo.

AVTOR BESEDILA: Andrej Zrimšek /  AVTOR FOTOGRAFIJ: Jon Žagar

Teja Pahor|2019-06-01T17:36:52+02:0030.05.2019|DOGODEK, DRUŽENJE, MLADI ZMAJI ZALOG, ŠPORT|