bus news vol.1: ideja!

Mladi zmaji x LPP = iz avtobusa delamo mobilni mladinski center. Zmaji smo združili moči z Ljubljanskim potniškim prometom, ki nam je podaril avtobus, da ga lahko predelamo v mobilni mladinski center. Jupiiiiiii! Junija smo začeli in idejna faza projekta je prestopila v izvedbeno. Tole je foto-poročilo o zaključeni idejni fazi.

ZAVEZNIŠTVO JE SKLENJENO… Sodelujejo in so-šofirajo: Triiije arhitekti, Zavod Rompom, Preoblikovalnica in Creative Nomads. Kreativni strokovnjaki, ki združujejo vsa potrebna znanja in so top mentorji, ki delijo in širijo svoje znanje naprej. Kam? V misli in srca mladih. Vsem mladim, ki so se odzvali na zmajevsko povabilo za soustvarjanje mobilnega mladinskega centra. 15 nas je.

RAZMIŠLJANJE IN RAZISKOVANJE… Najprej smo raziskovali, kaj mladi v Ljubljani pogrešamo, kaj bi moral mladinski center početi, da bi ga obiskali? Preučili smo Strategijo za mlade MOL 2016-2026 in poizvedeli kaj počnejo vsi mladinski centri v ljubljani na spletki  Mreže mladinskih centrov Ljubljana. Intervjujali smo našo ciljno skupino – mlade v Ljubljani. Na glas smo razmišljali o programu, viziji, dogajanju…

KAJ POGREŠAJO MLADI V LJUBLJANI? Bivalne prostore, prostor za druženje, urbano pohištvo, mir, dating meet-ups, kavarno brez cenzure, book clube, usmerjene pogovore, okrogle mize, osebno-karierno svetovanje/izobraževanje, potujoče koncerte, prijazen prostor, subvencije, jezikovni krožek, interdisciplinarne delavnice, filmske projekcije, izlete, športne dogodke/turnirje, dobro zastonj kavo in sladoled, prostor za med “luknjami”, več dogajanja izven centra, chill place, pasjo kavarno s parkom, podcast-e, začetne tečaje in infrastrukturo za urbane športe, povezovanje center-podeželje, dogajanje izven poletne sezone, cenovno dostopnejše kulturne dogodke, platformo za oglaševanje dogodkov.

KAJ BI MORAL MOBILNI MLADINSKI CENTER POČETI, DA GA MLADI OBIŠČEJO? KAKŠEN BUS SI ŽELIJO? Info day za dodatno vsebino v LJ poleg faksa, pijača, glasba, zastonj koncerti, razstave, bus ki gre na evente, biti zelo open na ulici in dostopen, psom prijazen, prostoren, cozy, interaktiven, barven, pester, krožki, da nagovarja starejše mlade, mikro-lokalne specifične debate in raziskovanja, stand upi, da je odprt v večernih urah, prostor za dejtanje, wi-fi, tematske dejavnosti za ciljne populacije, za stigmatizirane teme – okrogle mize, umetniške delavnice, izmenjevalnice, na voljo družabne igre, eko delavnice in re-use, ne sovražen, ne izključujoč, 24 ur na dan odprt študijski prostor, BMX rent, da je spontano in da ni kontrole, da ima dušo, vizualno razpoznaven, dostopen, odprt za vse, varen, pozitiven, da te nihče ne obsoja, si to, kar si, alternativa, da se tam znajdejo ljudje, ki so zanimivi, vsebina busa je učni poligon, na busu dobiš support.

KAJ MLADIM POMENI PROSTOR ZA DRUŽENJE? Vedno v kateremkoli delu dneva prideš, delaš, kar želiš; ima tematiko – udeleženci se pa odločijo, kako bodo to temo obdelovali; prostor, kjer samo je, da samo si; se poznamo, se ne poznamo?, prideš z družbo / prideš sam = različen namen druženja, eni hočejo spoznavati nove ljudi, ko pridejo sami. Odprt prostor – ne zaključena družba, so-upravljanje, kreativno, prosto in spontano.

VPRAŠANJA, VPRAŠANJA IN ŠE VEČ VPRAŠANJ… Kaj je v Ljubljani najbolj grozno? Sterilnost in pravilnost, gužva, dolgočasnost, turisti, golobi, vse je isto, klozetiranje istospolnih, uničujejo Rog, Ljubljana misli, da je center sveta… Kaj ima smisel? Borba za skupnost, netekmovalnost, vsega je dovolj za vse.

Kje naj se naš avtobus “postavi”? Tam, kjer ni nič. Lahko je urbano, lahko je podeželje.

Kaj so  SIVE CONE? Sive cone so tam, kjer je pomanjkanje prostorov za druženje, kjer ni mladinskih centrov. Z našim Zmajmobilom smo se odpravili raziskovati Sive cone po Ljubljani.

KAJ SE DOGAJA Z AVTOBUSOM PO PETIH LETIH, KO PRENEHA S PREMIKANJEM? KAJ POSTANE? Statična bivalna enota (prestolnica kulture, Abnb), atelje, studio, galerija, rastlinjak na strehi, umetniška rezidenca, prostor za razstave mladih umetnikov, umetniška inštalacija, lokal, knjižnica, avtobus ostane na mestu, kjer je potreba po mladinskem centru največja.

Je kultna zadeva. Ima širšo sporočilnost. Naslavlja probleme. Je nadcikliran. Ni prodan v druge, “manj razvite” države, ampak z njim rešujemo probleme doma. Dolgoročni cilj: noben avtobus LPP se ne proda več v tujino, ampak postane nova uporabna vrednost mesta.

KAJ SMO SE NAUČILI? Kaj je dober koncept. Tisti, ki z eno potezo odgovori na čim več relevantnih vprašanj. Simpl. Ovire in omejitve so del kreativnosti.

Najzabavnejša reč doslej: Zapri oči in naskiciraj občutek v busu

IZ GLAV V REALNOST… Kako bo bus izgledal? Kovinsko ogrodje busa. Slečemo barvo do surovega pleha? Odstranimo, kar ni potrebno, odstranimo umetno, pridemo do bistva.

»Javni prostor je danes kvaliteta, za katero se je vredno boriti,«
Andrej Mercina, arhitekt in mentor mladim

“Kakor sprejemaš odločitve v procesu, tako gradiš strukturo projekta. Moraš biti kritičen do svojih idej, tim ti tukaj zelo pomaga, gre za zdravo ponižnost ”
Andrej Mercina, arhitekt in mentor mladim

Raje bi imeli zeleno streho kot pohodno ploščad na strehi avtobusa, lučke!, les je kul vsem, bus = hiša?, zložljivo pohištvo za ven, recikliran material za pohištvo, lesene stopnice za ven, lego kocke, pol atriji, zunanji kokoni, Rastline! Zebra… Poslikava omejuje fantazijo!, reciklirana keramika, kreativen način polaganja, kaj kliče po dotiku, viseče mreže, plac za đuskanje, amfiteater, spredaj je bus cosy, vmes pa odprt prostor za ples, pink ponk na vratih, police s knjigami, zaščita z vrvmi… BUS JE KOMPAKTNA CELOTA, NE GLEDE NA LOKACIJO. AVTONOMEN. SAMOZAVESTEN.

Avtobus slečen v delavnici LPP… V delavnici LPP-ja so nas pričakali trije avtobusi. En popolnoma olupljen, en z vidno pločevino in naš bus, katerega so v delavnici olupili toliko, da nam je lahko jasno kaj se pod zunanjimi vidnimi sloji dogaja. TRIIIJE arhitekti so pripeljali svoje sodelavce, dodatne okrepitve, vrste se jačajo, datumi pritiskajo. Hvala Tomaž iz LPP-ja za voden ogled busov, tudi od spodaj. Avtobus smo premerili in pofotkali z vseh zornih kotov, da nam kaj ne uide.

“Čuti se tak en Madmax vibe!”
Renata Smrkolj, arhitektka in mentorica mladim

ENI PIŠEMO, ENI RIŠEMO… Na dveh lokacijah, pri Triiije arhitekti in v Sobi za pisanje na Vodnikovi domačiji. Mnogo diskusij, mnogo poslušanja, mnogo spoštovanja za soustvarjanje. Na kup smo zložili vse naše ideje in reference. O imenu bomo drugič… P.S.: Dela se tudi že logotip.

Ko soustvarjamo, si tudi povemo, kako se počutimo:

  • “Da sem sprejet – da sprejemam.”
  • “Ful mi je všeč co-creative pristop, da ustvarjamamo mladi za mlade, men je zlo  fajn.”
  • “Bo treba razvozalti in eno po eno ven jemati.”
  • “Tudi fajn, da prihajajo realna tla.”

Mentorje, udeležence, partnerje in naš celoten proces nastajanja mobilnega mladinskega centra lahko pridete spoznati na Evropski teden mobilnosti, 19. septembra, od 13h do 18h, na Kongresnem trgu.

Zapisala: KAJA VUK / soustvarjalka v komunikacijski skupini projekta