bus news vol.2: »čreva« avtobusa in varnost, ki je na prvem mestu

OBISK DELAVNICE LPP

Kje začnemo to poročilo? V delavnici LPP, kjer smo se srečali udeleženci projekta, Triije arhitekti in Andraž iz Zavoda Rompom, skupaj z delavci in električarji delavnice Ljubljanskega potniškega prometa, z Dragom Žalcem na čelu.

Pokazali so nam naš bus številka 132.. Izgleda žalosten, sam, slečen od znotraj, brez stolov in podobnih reči. A ne za dolgo! Preden ga prenovimo v udoben prostor za druženje, je potrebno iti globlje, v »čreva« avtobusa.

V delavnici Ljubljanskega potniške prometa, našega glavnega partnerja v projektu, si bodo fantje v delavnici upali daleč, zelo daleč. Avtobusu bodo v kratkem obnovili električno napeljavo in ga še naknadno nadgradili po naši meri. A kaj takšno delo in takšen projekt pomeni za njih?

»Po pravici povedano, gre zame in za nas za neko novo stvar. V preteklosti smo že poskušali z električnimi avtobusi, se pravi z zunanjimi partnerji. Tu smo pridobili nekatere izkušnje, a to je zgodba zase… Da imaš takšno mobilno enoto, to je zagotovo nekaj novega.«

»Fantje v delavnici se radi lotevajo takšnih projektov, ne pristopijo z odporom. Ampak kot pravim – pustite nam delat in takrat lahko naredimo čudeže.« Drago Žalac, vodja predelave pri Ljubljanskem potniškem prometu.

Avtobus tako čaka predlava in obnova električne napeljave, električnih priključkov, klime ter večjih in manjših popravil. Potem pa romanje v Tobačno, kjer ga z odprtimi rokami pričakuje industrijski oblikovalec Andraž iz Zavoda Rompom ter udeleženci projekta. Povprašali smo jih, kaj so njihova pričakovanja..

»Pričakujem predvsem aktivno poletje.. Trenutno je projekt v fazi inštalacij, kasneje smo spet na vrsti mi.« Eva Sešek, udeleženka projekta

»Všeč mi je, ker je projekt izjemno interdisciplinaren, folk je iz precej različnih strok.. Glede organizacije časa je podoben ostalim projektom (smeh), ampak to smo navajeni.« Teja Samsa, udeleženka projekta

VARNOST JE VEDNO NA PRVEM MESTU

Tu ni heca! Še preden se udeleženci in mentorji lahko zapodijo v izvedbeno fazo (izdelava, preoblikovanje, opremljanje busa), se je potrebno naučiti, opremiti in zavarovati. Tako smo 12. avgusta v dopoldanskih urah v Tobačni pri Zavodu Rompom lahko spremljali delavnico varstna pri delu, ki jo vodila Lea Valjavec iz Inštituta varnosti in zdravja.

Udeleženci bus programa, busarji, preblikovalci, soustvarjalci ali kakorkoli jim že pravimo, so prve pol ure spoznavalili  teoretični vidik varnosti pri delu, nato pa…

… se preoblekli v zaščitno delovno obleko in zabava se je začela. Praktično delo s stroji, varno ravnanje z njimi in preizkus vsega, kar te zanima. Kot Alica v Čudežni deželi, v kateri sicer ropota in brni.

Kaj se zgodi potem? Test.

Da s(-m)o vsi super prestali teoretično ter praktično preizkušnjo varnosti pri delu ni treba posebej poudarjati, kajneda? Tako da, spoštovane in spoštovani, imamo novo, varno in usposobljeno ekipo izvajalcev del, ki bodo naš prazen in osamljen bus preoblikovali v prostor za henganje.

Ostani z nami, da izveš več, vse in tudi kdaj pridemo na ulice!

Avtor prispevka: NEJC BENČIČ / soustvarjalec v komunikacijski skupini projekta in koordinator mladinskega uličnega dela

Avtorica fotografij: PETRA FILIPIČ

Nejc Benčič|2019-10-20T03:43:02+02:0030.08.2019|DELAVNICA, iz avtobusa bomo naredili mladinski center, KOPRODUKCIJA, MESTNI INKUBATOR|