etm 2019: zelena (kul)tura mlade po ljubljani fura

V četrtek, 19. septembra, med 13. in 18. uro Mreža mladinskih centrov Ljubljana katere koordinator smo Mladi zmaji, vabi na dogodek “Zelena KULtura mlade po Ljubljani fura” v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2019 (ETM 2019).

SKUPEN MLADINSKI CENTER NA PROSTEM

V skupnem mladinskem centru Mreže mladinskih centrov Ljubljana pri paviljonu na Kongresnem trgu bodo mladinski delavci predstavili programe ljubljanskih mladinskih centrov in njihove zelene prakse za večjo okoljsko vzdržnost (reciklaža, nadciklaža, ločevanje odpadkov, uporaba lokalne, sezonske hrane, centri brez odpadkov ipd.). Vabljeni, da z nami odigrate družabno igro, partijo namiznega nogometa, zasukate DJ gramofone ali se osvežite s prigrizkom, ki ga bodo pripravili mladi. V kotičku Oddelka za varstvo okolja boste lahko oddali predloge  mestu prijaznih rešitev ter k reševanju vprašalnika projekta Mladi v zeleni Ljubljani. Doživetje bomo začinili z glasbeno podlago.

RAZSTAVA PREOBRAZBE MESTNEGA BUSA  

Ekipa mladih, ki z Javnim zavodom Mladi zmaji in Javnim podjetjem Ljubljanski potniški promet sodeluje v projektu preobrazbe mestnega avtobusa v mladinski center za vas pripravlja razstavo na avtobusu, ki prikazuje vse faze preobrazbe s povabilom na otvoritev mladinskega centra.

AKCIJA GLEDALIŠČA ZATIRANIH 

Med 15. in 17. uro bo našo dnevno sobo zavzela akcija presenečenja gledališča zatiranih pod vodstvom Katje Sešek iz Mladinskega centra Legebitra.

SKUPAJ Z MLADIMI IN ZA MLADE

(So)gostitelji dogodka, ki skrbimo, da v mestu živi slogan “Mladim prijateljstvo, mestu navdih!”, smo: Mestna občina Ljubljana, Javni zavod Mladi zmaji – Mladi Zmaji Bežigrad Mladinc, Mladi zmaji Črnuče, Mladi zmaji Šiška, Mladi zmaji Zalog, SMC Rakovnik, Salezijanski mladinski center Kodeljevo, Mladinska postaja Moste, CONA Fužine, Zavod Bob, Mladinski center ULCA, Mladinski center Legebitra in Mladinski center Vič.

Partnerji akcije so Ljubljanski Potniški Promet, Oddelek za varstvo okolja, Circular Change.

VEČ O ETM 2019: Mestna občina Ljubljana že 18. leto zapored sodeluje v Evropskem tednu mobilnosti, največji mednarodni kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Letošnji slogan kampanje je Gremo peš!

Letos se bomo v Ljubljani tako z različnimi dogodki po dnevih, s tedenskimi dejavnostmi in z več trajnimi ukrepi v tednu od 16. do 22. septembra 2019 posvetili predvsem promociji hoje – saj se letošnji slogan glasi »Gremo peš!« –, pa tudi nadaljnjemu izboljševanju razmer za kolesarjenje in javni prevoz ter drugim trajnostno naravnanim oblikam mobilnosti.Skupaj bomo pripravili številne dejavnosti s poudarkom na hoji, ki je najbolj naraven, najbolj zdrav in vedno znova presenetljivo sproščujoč način mobilnosti. Na to prevečkrat pozabljamo in tudi za kratke razdalje po nepotrebnem uporabljamo avtomobil. Z upoštevanjem slogana »Gremo peš!« želimo to spremeniti in opozoriti, da je velika težava sodobne družbe pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev, ki jo v veliki meri spodbuja pretirana raba osebnih avtomobilov. Več o ETM 2019 v Mestni občini Ljubljana si lahko preberete TUKAJ.