na plati ni prostora za diskriminacijo

Le kdo bi si mislil, da nam jo bo vreme na 24. družabno-rekreativni prireditvi Plata – z nogometom proti diskriminaciji tako zagodlo? Čeprav so vremenoslovke_ci še v petek zvečer napovedale_i le nekaj kapelj dežja, ki naj bi se hitro umaknile proti vzhodu, so se te včeraj opoldne v Zalogu pri Ljubljani prelevile v ponavljajoče se nalive.

»Na žalost vam moram sporočiti, da nogometni turnir tokrat odpade,« je okrog enih vidno razočaran oznanil Jon Žagar, koordinator Četrtnega mladinskega centra Zalog. »Med igranjem na razmočenem asfaltu lahko hitro pride do poškodb. V takšnih pogojih vam žal ne moremo zagotoviti varne igre,« je pojasnil zbranim ob športnem igrišču, kjer so si prve ekipe že nadele barvne majice in se veselile nogometnega spopada.

Nad prizoriščem so se že zgodaj zjutraj začeli zgrinjati črni oblaki, vendar so Mladi zmaji Zalog v sodelovanju s četrtno skupnostjo Polje, Društvom DIH – Enakopravni pod mavrico ter številnimi prostovoljkami_ci in partnericami_ji izpeljali vse dopoldanske aktivnosti.

Nogometni_e navdušenci_ke so se malo po deveti uri že podili_e za žogo, saj se je tokrat dan pričel z igro Nogomet 3, ki so jo vodile ČLOVEKINJE. Veliko pozornosti mladih so pritegnile tudi plesne urice s Katjo Simić, kjer so lahko vadile_i razne plese, kot so hip hop, reggaeton, show dance in salsa.

Pravo nasprotje vse bolj temnemu nebu sta bili stojnica poslikave obraza v izvedbi društva PIKA in Pika ter delavnica društva GUMB, na kateri so z obilo spretnosti in domišljije izdelovale_i barvite vetrnice. Inštitut za afriške študije je predstavil projekt povezovanja in medkulturnosti NIT, Lacrosse klub Ljubljana pa vse bolj priljubljeno igro lacrosse.

Ravno ko bi se morali na glavnem prizorišču ob osnovni šoli Zalog pomeriti prvi dve od devetih prijavljenih nogometnih ekip, je dobro utečeno dogajanje prekinil dež. Če so bile_i najbolj optimistične_i sprva še prepričane_i, da jih bo ploha hitro prešla, je kmalu postalo jasno, da osrednjega dogodka – nogometnih tekem proti diskriminaciji – tokrat ne bo mogoče izvesti.

Precejšnjo žalost tako nogometašev_ic kot obiskovalk_cev je nekoliko ublažila brezplačna topla malica, odlično pripravljen spremljevalni program pa se je v slabi uri z razmočenega igrišča preselil v zavetje bližnjega mladinskega centra v Zalogu. Tam se je že omenjenim dopoldanskim dejavnostim pridružil Chill out kotiček Mladih zmajev, Danijela Mijatović je mlade učila poslikave bombažnih nahrbtnikov, Sanja Zamuda pa izdelovanja japonskih zvezkov.

Športne_i navdušenke_ci so se lahko pomerile_i v namiznem nogometu, za ugodje vseh prisotnih je s peko slastnih palačink poskrbel palačinkar Tim Car.

Čeprav je druga letošnja Plata zaradi obilnih padavin ostala brez težko pričakovanega nogometnega turnirja, je organizatorjem prav po zaslugi številnih aktivnosti, v katerih so sodelovale_i udeleženke_ci različnih narodnosti, kultur in identitet, znova uspelo poudariti, da na Plati ni prostora za diskriminacijo.

TEKST: Andrej Zrimšek / FOTO: Teja Pahor

Teja Pahor|2019-10-02T00:21:10+02:0002.10.2019|DOGODEK, MLADI ZMAJI ZALOG, MREŽA MLADINSKIH CENTROV LJUBLJANE, ŠPORT|