bus news vol.3: izdelava

Medtem, ko se piše tale tekst, sta Ljuba in Drago na Tržnici Moste. Za volanom je sedaj Preoblikovalnica, vozi po ovinkasti zahtevni cesti, a smo vztrajni in predani, da pridemo do cilja.

Vendarle se vrnimo korak nazaj. Kot predhodnik Preoblikovalnice je za volanom sedel Zavod Rompom Ta je na Tobačni sestavili nadobudno ekipo, ki je bistven del pomembne faze projekta. In to je izdelava. Čas, ko avtobus začne dobivati karakter Ljube in Draga. Da boste res vedeli vse, kar počnemo, je tule poročilo, kaj se v tej fazi dogaja.

delovanje ekipe

Vključevanje, jasna navodila, ponazoritev, kako rokovati z opremo in se soočiti s problemom, soustvarjalen proces, skupnost, brez izgovorov se naredi vse potrebno, odgovornost, trdo delo in na koncu še bolj trdo fizično delo, ki ustvari teambuilding moment in poveže ekipo. Bam!

strategija ekipe

Razdelijo se v dve delovni ekipi, prihajajo v izmenah po urniku, vendar ugotovijo, da to ni dovolj, če želijo, da je vse delo opravljeno. Ker so predani Ljubi in Dragu, izdelujejo, varijo in brusijo vse poletje. V polni delovno-zaščitni opremi. Kot da poleti ni že tako peklensko vroče!

izdela se ključne elemente oz. vse povezano s kovino

Zadnje stene okvirjev in plošča z luknjami – namenjeno agregatu in nato bršljanu, ki bo prerasel zadnji del avtobusa. Tam kasneje pride nova predelna stena, da se loči agregat in sam avtobus, vrata za voznika, pladenj za odvod vode, panoramsko okno ali bodoče zvezdogledno okno. Kitanje avtobusa, barvanje, izdelava vrat, okvirjev in stranskega okna, in seveda še mnogo več, le kdo bi štel …

proces dela

Glede na načrte in želje za končni zigled avtobusa, je večino dela in reševanja problemov potekalo na sami lokaciji. S tem pa, da stvari niso bile definirane, je bila priložnost, da smo jih lahko naredili po svoje.

največji izzivi

Količina stvari, ki pridejo poleg takega projekta, je naravnos presenetljiva, zabavna in izzivajoča! Ker moraš veliko problemov rešiti tukaj in zdaj. Pa nikamor se ne moreš skriti.

”Prvo soočenje z opremo in kar naenkrat moraš rokovati z njo in jo obvladovati, kar je iskreno velik fizičen zalogaj, prav za vsakogar. ” Evelin Radulović, udeleženka projekta

”Pridobitev samozavesti, zavedanje procesa. Moj miselni proces se je končal pri načrtovanju oziroma sem videla le končni produkt. Tu pa je bila obravnavana vsaka faza posebej, čisto do konca. ” Eva Sešek, udeleženka projekta

”Tipiziranje na sami lokaciji, s katerim dobiš dodatno razumevanje, kako stvari zares delujejo. Zabavno zaradi nepravilnih oblik, vse pod drugačnim kotom. Vrata smo desetkrat premeril in čisto vsakič so prišle druge mere ven.” Teja Samsa, udeleženka projekta

ljuba in drago sta bila vmes na počitnicah

Avtobus počiva na LPP-ju, kjer zatisnejo ventile in uredijo vse potrebno z elektriko. Živi, živi, avtobus živi!

etm – evropski teden mobilnosti

Prvega septembra sta Ljuba in Drago prvič zares pokukala na plano in se pokazala širši javnosti. A ker pa sta bila tisti čas še na počitnicah, smo imeli priložnost pokazati naš miselni proces in vse delo, ki stoji za tem. Da vam bomo lahko na koncu pokazali končno podobo Ljube in Draga, ki vas bosta zapeljala na najlepše kotičke druženja. Tako je nastala razstava “Kako je bus št.132 postal Ljuba in Drago”? Če se peljete z avtobusom in imate srečo, si jo lahko ogledate, ker se še danes potepa naokoli.

preoblikovalnica

Že med počitnicami Ljube in Draga je ekipa izvajalcev začela pripravljati material. A vendar, sta se imela naša L&D tako lepo, da sta imela krepko zamudo iz svojih prekrasnih počitnic. Ekipa pa je dodatni čas izkoristila za dodatne priprave. Teh ni nikoli preveč. Medtem je krmilo prevzela Preoblikovalnica pri Tržnici Moste, kjer avtobus počiva sedaj in povzroča radovedne poglede mimoidočih. Pridite kaj mimo!

Detajli, načrtovanje opremljanja notranjega interierja, izbiranje luči, tekstila, blazin in vseh prijetnih malenkosti. Izbiranje barv, poizvedovanje o ponudbi in kaj je najbolj smiselno. Z vsem tem je bila soočena ekipa izvajalcev.

v kaki fazi pa sta sedaj ljuba in drago?

”Trenutno imata shizofrenijo in ne vesta kdo sta, trenutno se ne identificirata.”

Teja Samsa, udeleženka projekta

”Življenje na avtobusu je nepredvidljivo in vznemirjajoče. ”

Teja Samsa in Eva Sešek, udeleženki projekta

Avtorica prispevka: ZIA PERKO ROGELJ / soustvarjalka v komunikacijski skupini projekta
Avtorica fotografij: EVA SEŠEK, PETRA FILIPIČ
Avtor naslovne fotografije: MARKO TALJAN