3. streetstival – festival uličnega dela

24. oktober 2019, dan, ko je Mreža Mlada ulica že tradicionalno tretjič organizirala Streetstival – festival uličnega dela z namenom večanja prepoznavnosti (mladinskega) uličnega dela, naslavljanja najbolj aktualnih tem, vezanih na mlade in javne površine, združevanja akterjev_erk uličnega dela in dobrih praks uličnega dela z mladimi. V Mrežo Mlada ulica smo združeni JZ Mladi zmaji, Zavod MISSS, Zavod Bob, Mladinski svet Slovenije, Združenje Cirkokrog in Združenje Sezam.

Začelo se je zjutraj…

Registracija ob 8.30h ni prinesla samo zehanja in kljukanja z liste udeležencev, ampak tudi naš preljubi sveže izdani zbornik, kjer so bili zbrani vsi prispevki in prakse (mladinskega) uličnega dela. Namen ni bil samo preliti vsebino Streetstivala na papir, ampak zborniku zagotoviti mesto v slovenski knjižnici uličnega dela. Povrh pa je registracija prinesla še kartice z različnimi vprašanji, ki so bile izdelane v sodelovanju z Mrežo mlada ulica in Mladinskim centrom Zagorje ob Savi. Pomagajo nam pri vzpostavljanju stika na ulici in pri poglabljanju tem, ki so mladim in ostalim skupinam pomembne.

Sledila je okrogla miza, kjer sta bili glavni dve vodili. V prvem delu smo razjasnili kaj (mladinsko) ulično delo je in kaj ni, kdo ga izvaja in kako poteka. Čas v drugemu delu je bil namenjen konkretnim situacijam na javnih površinah, s čimer se je orisala tudi podoba (mladinskega) uličnega delavce_ke. Ni bilo nepričakovano, da je le ta spominjala na superman-a. Barbara Masnik, iz Mladinskega centra Krško je pojasnila zakaj: “Ker se mi zdi, da moraš imeti kot ulični delavec kopico kompetenc. Enkrat si psiholog, psihoterapevt, drugič vezni člen med različnimi odločevalci, tretjič si zgolj poslušalec.”

Po okrogli mizi smo se ob pecivu in kavici med seboj še malo bolj spoznali in raziskali še tista odprta vprašanja in dileme, ki so ostale. Sledili so prispevki, na teme, ki smo jih prepoznali kot aktualne na področju uličnega dela. Začeli smo z raziskavo Slovenska mladina 2018/2019, nadaljevali z brezdomstvom med mladimi in psihohigieno pri delu z mladimi, končali pa s predstavitvijo praks, ki smo jih spoznali med študijskim obiskom na Nizozemskem.

Ko smo se okrepčali…

Po kosilu se je dogajanje prestavilo na Kardeljevo ploščad, kjer so nas spremljali sončni žarki in sproščeno vzdušje. S svojimi aktivnostmi, ki jih redno uporabljajo pri svojem delu, se je predstavilo 13 organizacij, ki izvajajo ulično delo po vsej Sloveniji. Dobre volje ni manjkalo, prav tako ne vključevanja mimoidočih mladih, da bi le ti spoznali aktivnosti in prakse. Spoznali smo mobilne centre in si ogledali njihovo notranjost, igrali smo različne igre, takšne, ki spodbujajo skupinsko dinamiko in tudi takšne, ki spodbujajo pogovor in medsebojno pomoč. Imeli smo izmenjevalnico, kjer smo si lahko izmenjali čista oblačila in dodatke. Preizkusili smo svoje motorične sposobnosti v ročnem nogometu in cirkuških veščinah. Imeli smo priložnost spoznati, kako poteka pogovor ena na ena, ko se soočamo z izzivi in težavami v življenju in vrtoglavo smo se lahko podali na poligon z pijanimi očali.

Naslednje leto pa zopet… Četrti Streetstival, ki bo spet odkrival relevantne teme, dvigoval kakovost praks in aktivnosti uličnega dela in vse to z namenom dvigovanja kakovosti podpore mladim.

Do naslednjič!