mednarodna konferenca mladost (je) ni norost – duševno zdravje mladih

Mladi zmaji si vedno znova prizadevamo, da lahko mladim nudimo oporo in podporo pri soočanju z lastnimi tegobami, skušamo jih spodbujati pri raziskovanju in doseganju svojih potencialov ter ustvarjamo varen prostor v katerem je njihov glas slišan, spoštovan in upoštevan.

V duhu naše vizije dela z mladimi, smo združili moči in organizirali konferenco Mladost (je) ni norost – Duševno zdravje mladih, namenjeno strokovnim delavcem različnih profilov iz cele Slovenije, ki se pri svojem delu srečujejo z mladimi z različnimi duševnimi stiskami.

Konferenca se je odvila v petek 13. 12. 2019 v prostorih Mestnega muzeja v Ljubljani, dogodka pa se je udeležilo kar 80 znanja željnih udeležencev.

Seveda izvedba tako velikega dogodka ne bi bila mogoča brez naših gostov, ki so udeležencem omogočili kakovostno izobraževanje. V jutranjem delu smo imeli priložnost slišati Piko Rajnar, ki nas je popeljala v svet »tapkanja« in nam predstavila EFT kot učinkovito orodje za premagovanje neprijetnih občutkov. Predstavljena nam je bila raziskava Pedagoške fakultete, Ljubljana Dostopnost organiziranih oblik podpore mladim v psihosocialnih in duševnih težavah in konteksti teh težav. Brian De Lord je vodil predavanje s pogovorom na temo Vpliv travme na duševno zdravje, Suzana Krstić pa nam je predavala o družini in duševnem zdravju. Naši gostji sta bili tudi dr. Maja Drobnič Radobuljac in dr. Barbara Plemeniti Tololeski, ki sta nas poučili o vključevanju psihiatrije pri delu z mladimi. Po kosilu, smo se siti in spočiti razvrstili na eno izmed treh delavnic, ki so jih vodili Brian De Lord (The Double Helix), Suzana Krstić (Dance with the ancestors – using systemic approach in youth work) in Tanja Stanković (Odnos je most do odraslosti). Strokovni del se je zaključil z okroglo mizo z našimi gosti in izročitvijo daril.

Nekaj vsebinskih poudarkov konference:

  • Velik poudarek je bil na tvorjenju skupnosti (community) kot vezni člen za mlade osebe in tvorjenje dobrih socialnih odnosov med vrstniki.
  • Za kvalitetno mladinsko delo je potrebna velika stopnja samorefleksije in razbijanja samoiluzij.
  • Odnos je prvenstven. Odnos do mlade osebe, vzpostavitev pristnega in kvalitetnega medčloveškega odnosa.
  • Duševno zdravje ni priljubljena tema in se je deležniki radi izogibajo.
  • Družba, v kateri živimo, je tudi bolna. Kdo bo zdravil družbo? Mogoče izziv za psihiatre?
  • Izpostavljen je bil pomen družinskega okolja, ki se vleče več generacij nazaj. Torej vpliv vseh prednikov na mlado osebo.
  • Še vedno je premalo govora o travmah in o vplivu travm na delovanje.

Grafične povzetke pa si lahko pogledate med fotografijami. Ustvarila jih je Alenka Oblak.

Kljub temu, da je bilo dogajanje na konferenci zelo pestro, smo jo dodatno začinili  še z družabno-glasbenim večerom v Četrtnem mladinskem centru Mladi zmaji Črnuče. V čast nam je bilo prisluhniti mladi in izredno nadarjeni skupini Regen, ki je otvorila magičen večer v Basement – Mladi zmaji. Do petja in kroženja z boki, pa nas je po kratki pavzi, pripravil Jani Kovačič z Ana Pupedan in gostjo Žano Radivo, ki nas je opomnila na pomen boja za podnebno pravičnost.

Velika zahvala gre organizacijski ekipi, ki jo sestavljajo Jerneja Munc, Maja Majcen in Matic Munc, ter prostovoljcem, ki so pomagali pri pripravi konference. Hvala tudi DoTerri, ki je skrbela, da smo lahko na konferenci razvajali naše čute z eteričnimi olji in založbi Umco, ki je vsem udeleženim omogočila nakup zanimivih knjig ter Lidlu, ki je poskrbel za prigrizke med odmori.

POVEZAVA DO VIDEA

Zapisala: Lea Toplikar, Matic Munc
Avtorji fotografij: Marko Taljan, Álvaro García
Grafični povzetki: Alenka Oblak
Avtorica videa: Nina Jelovšek