izmenjava mladih za mlade – young adults

Med 12. In 19. oktobrom je pod okriljem Mladih zmajev v Ljubljani potekala mladinska izmenjava, katero je snovala ekipa petih mladih. Urška, Manja, Vitan, Dominik in Vasja so jo poimenovali »Young adults – From Passion to your Dream Job«.

Po mladinski izmenjavi v Nemčiji, katere se je ekipa mladih skupaj z mladinsko vodjo udeležila, so se stkala prijateljstva, ki smo jih želeli ohranjati in razvijati. Na vlaku iz Nemčije so tako začele vreti ideje in med njimi je bila tudi ideja izpeljave popolnoma svoje mladinske izmenjave. Takrat se je morda zdela enostavna in zabavna, a se je kmalu izkazalo, da zahteva kar nekaj časa in papirjev. Vseeno smo  želeli zadevo izpeljati in odločili smo se, da se projekta resno lotimo.

Začeli so se redni sestanki, nabirali so se papirji in iskale so se partnerske države, ki bi soustvarjale izmenjavo. Prijavnica se je pisala in po kar nekaj urah sestankov, delovnem vikendu in s pomočjo sodelavcev in prostovoljcev Mladih zmajev je bila prijavnica poslana in začelo se je mučno čakanje. Vse skupaj se je izplačalo in dobili smo zeleno luč za ustvarjanje programa. Sledili so meseci priprav in spisali smo program, našli izvajalce delavnic in aktivnosti, ki smo jih želeli izvesti so dobivale končno podobo. V septembru smo bili zadovoljni s končnim izdelkom in nestrpno čakali na »Dan D«.

Prišla je sobota, ko so en za drugim prihajali naši prijatelji in tudi novi mladi, ki so se veselili tedna, ki je bil pred nami. Vsak dan je bil bolj pester. Od zunanjih delavnic z Each one teach one, do Photo hunt-a in raziskovanja Ljubljane, Metelkove in našega Hostla Celice, do notranjih delavnic o Youth pass-u in odkrivanju naših strasti in možnosti za razvijanje sanjskega poklica. »From passion to your dream job« je bil stavek, ki je povezoval celoten projekt v celoto. Tako so večino delavnic načrtovali in izvedli prav mladostniki sami. Prav tako, pa so mladi s pomočjo koordinatorjev ustvarili nepozabno popoldne polno dobre hrane in glasbe v našem mladinskem centru Črnuče.

Celoten projekt je bil toplo sprejet med mladimi, ki so prišli na izmenjavo in vsi, ki smo bili del soustvarjanja smo ponosni na projekt kot celoto od načrtovanja do izvedbe. Še vedno pod vtisi zbiramo vse, kar je nastalo in vse kar še bo, saj je našim mladim uspelo spodbudit prijatelje iz Nizozemske, da tudi sami ustvarijo svojo izmenjavo.

»Ponosni smo, da smo celoten projekt izpeljali, še posebej pa na našo lutkovno predstavo s katero smo povzeli našo pot do izmenjave in ostale navdušili, da ustvarijo svojo.« (Vitan, udeleženec in soustvarjalec mladinske izmenjave)

»Na začetku ustvarjanja nas je bilo strah, da naša ideja ne bo sprejeta, saj smo v pisanje prijavnice vložili veliko truda. Potem, pa nas je Nejc razveselil z novico in začeli smo z idejami za delavnice.« (Urška, udeleženska in soustvarjalka mladinske izmenjave)

»Vsaka delavnica je bila kreativna in edinstvena. Veseli smo, da smo nekatere ustvarili in vodili tudi sami.« (Manja, udeleženka in soustvarjalka mladinske izmenjave)

»Naš trud se je poplačal.« (Vasja, udeleženec in soustvarjalec mladinske izmenjave)

Avtorji članka: Maruška Kobe (mladinska voditeljica), Urška Jarc, Manja Pivk, Vitan Majerle, Dominik Behlić, Vasja Pivk, udeleženci in organizatorji izmenjave
Avtorja fotografij: Maruška Kobe in Alvaro Garcia

Maruška Kobe|2020-02-02T23:56:47+01:0030.01.2020|DOGODEK, ERASMUS+, MEDNARODNO, USPOSABLJANJE|