kdo so mladi, ki soustvarjajo življenje v ljubljani? z-mačkane in null soba

V preteklem decembru smo v Mestnem inkubatorju zaokrožili izobraževalni del programa ‘Kaj je dobro in je lahko še boljše?’. Po mesecu dni v novem letu nas je zanimalo, kje, v kateri fazi, so izbrani in mentorsko ter finančno podprti projekti trenutno? Kaj so ključni mejniki, ki so se doslej  zgodili na poti uresničevanja idej? Kaj je mladim Idejalistkam in Idejalistom projekt doprinesel? Kaj so se naučili? Kaj bi v projektu naredili drugače? Katera misel povzema njihovo izkušnjo v programu? Predstavljamo vam prva dva projekta in njihove protagoniste. V naslednjih mesecih, do poletja, vam bomo predstavili vseh 12 navdihovalcev, ki soustvarjajo življenje v našem mestu in primestjih, soseskah, četrtnih skupnostih, ulicah, šolah, fakultetah, igriščih.

zMačkane / osveščevalno – aktivistična kampanja za boljši odnos človeka do živali

zMačkane smo na sestanku naredile aktivno časovnico in dorekle, da nam vsak mesec lahko uspe naredit vsaj eno leseno hiško za brezdomne živalice, zbrati prostovoljne prispevke za živali na različnih lokacijah, posneti intervju z vsaj enim društvom ali zavetiščem, ter organizirati vsaj eno delavnico z mladostniki, kjer osveščamo in ozaveščamo o problematikah vezanih na odnos človeka do živali.”

“V  mesecu dni, odkar smo pričele s projektom, smo v širši svet uspešno pognale dve akciji – “Namesto rakete, kupi brikete!” in “#5izziv – SMS donacije 5EUR za društva za zavetišča”. Prvi akciji se je pridružila tudi podžupanja Šentilja Lidija Šarić. Druga akcija je bila osredotočena na zbiranje prostovoljnih prispevkov za društvo “AniMa – Animals Matter”, ki se je pridružil tudi “Center za sluh in govor Maribor”. Z društvom bomo v prihodnje bolj intenzivno sodelovali pri pomoči za brezdomne živali. Izvedle smo tudi delavnice in izdelale dve leseni hiški iz recikliranega lesa in predelale odpadne avtomobilske gume v ležišča. Na področju multimedije pa smo posnele različne videje in intervju z društvom “Hrtji svet”. Mejniki, ki so nas še dodatno motivirali, so pozitivni odzivi javnosti na socialnih medijih.”
Kot mladim z veliko idejami, ki pogosto ostanejo zgolj ideje, nam je sodelovanje na projektu pokazalo, kako ideje dejansko konkretizirati in izpeljati. Vesele smo, da smo se aktivirale in da se je tako hitro pokazal pozitiven odziv javnosti in posameznih ljudi, ki nas podpirajo. To nam daje še večjo motivacijo za v prihodnje. Menimo, da nam sodelovanje na projektu daje občutek koristnosti in da lahko delamo nekaj, kar nas veseli in napolni s pozitivo, da svoj čas porabljamo produktivno in khrati naredimo nekaj dobrega za živalice.”
Na projekt gledamo tako, da se med projektom tudi učimo in skrbimo za to, da naš projekt raste organsko. Projektu dodajamo nove dimenzije glede na naše nove ideje in tudi glede na priložnosti, ki jih dobivamo iz okolja. Sproti tudi evalviramo preteklo delovanje in razmišljamo v kaj preusmeriti več pozornosti v prihodnje.”

Naš projekt povzameta dva citata Mahatme Gandhija:

“Bodi sprememba, ki jo želis videti v svetu.“

“Družbo lahko sodiš po načinu, kako ravna s svojimi živalmi.”

S projektom se želimo aktivirati in prispevati k dobrobiti živali in k temu spodbuditi tudi mlade in širšo javnost ter tako v družbi prispevati k miru in solidarnosti ter sožitlju med ljudmi in živalmi.

Dominik Behlič: Null soba / so-delovna akcija prenove prostora

“Moj projekt (Null soba) je trenutno v stanju čiščenja. Prah, pajčevine in neuporabni rekviziti so pospravljeni, vendar je še vedno veliko pohištva, ki ga rabimo umakniti. Za zdaj ni bilo nobenih problemov. Dvomim, da bo kakšna večja ovira, ki bi nam ustavila napredek. Bom pa tudi omenil, da sem se že naučil marsikatere manjše, a uporabne veščine (npr. lakiranje).”

“Kar me je bolje zaznamovalo je že sama zaposlenost z delom, ki sem ga s svojo ekipo do tedaj opravil. S tem lahko samo poudarim svojo zadovoljstvo s svojim delom in če pogledam za nazaj, ne bi nič spremenil. Da še na hitro zaključim, moja sedanja misel je to, da je lažje in hitreje, kot sem mislil.”

Kaja Vuk|2020-02-07T14:34:20+01:0004.02.2020|2019 kaj je dobro in je lahko še boljše?, MESTNI INKUBATOR|