Bus news Vol. 6 – PROCES in BROŠURNIK

V lanskem letu smo soustvarjali prenovo LPP avtobusa v mobilni mladinski center. Kot rezultat pa, danes pred nami stojita Ljuba in Drago. A sam rezultat ni bil vodilo projekta, ampak proces. Zato smo se odločili, da ta proces zapišemo in delimo pridobljeno izkušnjo s širšim svetom.

Zbrala se je ekipa, ki smo se bili pripravljeni soočiti z izzivom – kako zapisati proces, ki nam je bil tako pomemben skozi projekt?. Ko smo se v začetku februarja zbrali, si nikoli nisem predstavljala, da bo tako težko ubesediti kaj se je zgodilo med kreiranjem Ljube in Draga, ter kaj vse nas je pripeljalo do rezultata, ki ga vidimo danes.

Na čistem začetku smo si proces predstavljali zelo linearno, kot gre čas. Enostavno in preprosto, jasno in pregledno, a vendarle preprosto in ko gledam nazaj zelo napačno. Saj smo v tistem momentu le praskali po površini, korenine procesa pa so zakopane veliko globlje.

Tako smo vse obrnili na glavo in začeli od začetka, vsako odločitev in moment smo ponovno prevrednotili in iskali povezave med sabo. Kaj se nam je zdelo ključno za uspeh? Kako se vse povezuje? Kako ovrednotiti pomembnost povezanosti enega z drugim? Ostala nam je samo možnost, da vzamemo svinčnik in rišemo in rišemo skice, ko se nam svita, da smo na pravi poti, se posvetujemo kot ekipa in nato ponovimo risarsko vajo 2x. To smo ponovili tolikokrat, dokler ni nastala shema, kot jo lahko vidite danes v brošurniku.

Zapisali smo dobro prakso in kako pomembna je participatornost za uspeh. Ob vsem tem pa smo se počutili kot izumitelji, saj smo odkrivali popolnoma neznana področja in se soočili z velikim vprašajem: kako?

Eden izmed pomembnih mejnikov izdelave je bila komunikacija z tiskarno. Ta nas je postavila na realna tla, nismo mogli več sanjati, saj nam je omejila opcije. Zdaj vemo kaj vprašati in na kaj biti pozorni.

Vodilo celotnega procesa, dobro opiše stavek, ki je meni zelo ljub in ga je izrekel eden izmed udeležencev na evalvaciji projekta: ”Uspelo nam je zaključiti projekt, ne da ga bi dokončali”. Jaz s tem zaključujem moj del zgodbe projekta in prepuščam zgodbo naprej.

Avtorica prispevka: ZIA PERKO ROGELJ / soustvarjalka brošurnika

Avtorji fotografij: Zia Perko Rogelj, Eva Sešek, Teja Samsa, Matic Lesjak, Kaja Vuk, Tadeja Bučar

ZGODBA LJUBE IN DRAGA (PDF)
Ksenja Perko|2020-07-20T00:10:56+02:0014.07.2020|iz avtobusa bomo naredili mladinski center, LJUBA IN DRAGO, MESTNI INKUBATOR|