girls rock

Prvotno poletni tabor za punce, ampak iz projekta v idejni obliki je nastalo nekaj več, zagotovo pa nekaj popolnoma drugačnega. Girls rock je mednarodni projekt v sodelovanju s srbsko organizacijo za promocijo aktivizma OPA – Kolektivom mladih žena FEMIX, ki so članice  mednarodne mreže Girls Rock Camp Alliance in so nam v teku priprav predale dragoceno znanje in izkušnje.

Girls rock je mednarodni projekt v sodelovanju s srbsko organizacijo za promocijo aktivizma OPA – Kolektivom mladih žena FEMIX, ki so članice  mednarodne mreže Girls Rock Camp Alliance in so nam v teku priprav predale dragoceno znanje in izkušnje.

Že od začetka smo vedeli, da bo projekt velik izziv, saj se metodologija tabora še nikoli izvajala v Sloveniji, zavedali smo se da ustvarjamo pionirski projekt, kjer nas čaka veliko izzivov in preizkušenj. Ampak ravno iz tega razloga se zavedamo pomembnosti izvedbe takega programa za punce. Tabor je namenjen vsem mladim dekletom, ki bi se želele naučiti igrati inštrument in se spustiti v svet glasbe. Na taboru bi znanje predajale mentorice glasbil, del programa pa bi spremljale psihosocialne in kreativne delavnice.

Odločitev je padla in preden smo vedeli je bil marec, kar pomeni čas za Kick off. V Slovenijo bi prišle naše projektne partenrice iz Srbije in nam predale znanje, ki so ga pridobile z predhodnim izvajanjem taborov za punce. Ampak so nam izredne razmere prekrižale načrte. Meje so se zaprle, epidemija je bila razglašena. Tukaj se je začelo spreminjanje naših planov in planiranje v negotovosti in nevednosti. Kick off smo na koncu izvedli digitalno in se pripravili na nekaj »kaj če-jev«. Zaradi takratnih razmer ni bilo mogoče planirati karkoli v naprej in smo zato ”pospravili projekt v predal”. Ta predal pa se je odprl konec maja, ko je bil razglašen konec epidemije in smo upali, da bodo aktivnosti potekale kar se da normalno.

Zavedali smo se, da moramo progam prilagoditi glede na ukrepe in zagotoviti varnost vsem udeleženkam. Zato smo se odločili, da tabor predrugačimo v 6 dnevne delavnice in tako je nastal Girls rock – glasbeni teden v Črnučah. Začeli smo planirati bolj podrobno vsebinsko in zato se je ekipa razdelila v ekipo za psihosocialne delavnice in ekipo za kreativne delavnice. Datum izvedbe glasbenega tedna v Črnučah je bil določen od 6. 7. do 11. 7. in dnevi so bežali, imeli smo en mesec časa, da se pripravimo. Zares pa nismo vedli, kaj lahko pričakujemo, saj se ukrepi spreminjajo iz dneva v dan. Pohiteli smo z medijsko kampanjo zavzeti in odločeni, da bomo izvedli zastavljen program.

Vendar so se ravno v tistem obdobju ponovno začeli zaostrovati ukrepi, ponovno smo se znašli v polju negotovosti in nezmožnosti česarkoli predvideti. Žal pa razmere niso bile take, da bi lahko delavnice izvedli. Tako smo opustili to obliko glasbenega tedna in jo ponovno predrugačili. Tako se je rodil Girls rock – mentorice v akciji! – koncert Lude žene.

Ob planiranju in soustvarjanju celotnega projekta Girls rock smo se med sabo povezale. Mentorice glasbil so se med sabo tako ujele, da so se odločile, da bi rade odigrale nekaj priredb. To, mamo koncert! Tako je novonastali bend Lude žene čakal ogromen izziv. V treh dneh so pripravile celoten koncert, vaje so bile intenzivne. Napočila je sobota, 11. 7., dan koncerta. To je bil prvi koncert v našem črnuškem mladinskem centru po treh mesecih in mi smo bili pripravljeni uživat v živi muziki. Da bi lahko res čim več ljudi videlo Lude žene, ki so nam vzele dih smo, imeli live stream koncerta na Instagramu in Facebooku.

Bil je neverjeten trenutek, ko smo lahko gledali neverjetne ženske na odru, njihovo sproščenost in medsebojno kemijo.

Hvala Viti Orehek, ki je naredila profesionalne fotografije koncerta.

Hm. Mi gremo dalje s projektom. Nimamo pojma kdaj in v kakšni obliki ter koliko »kaj če-jev« bo takrat.  Začasno ponovno ”pospravljamo projekt v predal”. Ampak to še zdaleč ne pomeni, da je to konec, to je bil majhen začetek neverjetne poti, ki smo jo lahko na koncertu začutili. Opomnilo me je, kako pomemben je Girls rock – tabor za punce. Naježijo se mi dlake po rokah, ko pomislim kaj lahko naredimo, kaj bomo naredile in kako vroče bo, ko bomo imele tabor.

Si mlada punca in te zanima igranje inštrumentov? Potem je Girls rock zate in ni ti treba čakati, da ”povlečemo projekt iz predala”. Lahko se kadarkoli oglasiš v Črnuškem mladinskem centru ali nam pišeš!

Avtorica novice: Zia Perko Rogelj

Jerneja Munc|2020-09-18T13:48:30+02:0020.07.2020|BASEMENT, DEKLETA, DELAVNICA, DOGODEK, DRUŽENJE, GIRLS ROCK, KONCERT, KULTURA, MLADI ZMAJI ČRNUČE, POLETNA AVANTURA|