Solidarnostna zbiralnica

Zakaj Solidarnostna zbiralnica? Po definiciji je solidarnost temeljna vrednota socialne države, brez katere se ljudje ne bi brezpogojno podpirali ter skrbeli drug za drugega. Menim namreč, da na svetu nismo zato, da sebično gledamo vsak zase in v svojo smer, temveč da se povezujemo, ker smo skupaj močnejši in na tak način širimo ljubezen vse naokoli.

In prav to je pokazala tudi naša solidarnostna akcija. Skupini mladih prostovoljcev se je utrnil projekt Solidarnostna zbiralnica, katerega namen je bil povezati ljudi v dobrodelnost z doniranjem rabljenih in novih oblačil ter z njimi polepšati zimske dni mladim v stiski. Ideja se nam je porodila v decembrskem času, točneje 7. decembra. K sodelovanju smo povabili Združenje DrogArt, saj se nam je zdelo pomembno, da praznično obarvan mesec izkoristimo za razveseljevanje mladih, ki nimajo enakih možnosti v času množičnega obdarovanja. Odziva ljudi, ki je sledil našemu pozivu, si nismo niti najmanj predstavljali! Celotna ekipa Mladih zmajev je stopila skupaj in vsak po svojih močeh je prispeval, da smo z akcijo v ljudeh vzbudili sočutje, solidarnost in naklonjenost do sočloveka. Prav vsak je s svojo vnemo prispeval k širjenju sporočilnosti te akcije.

Iz malega je nastalo ogromno.

Foto: Mladi zmaji

Foto: Mladi zmaji

Javilo se nam je veliko podjetij: Mercator nam je podaril 25 darilnih kartic v vrednosti 20 € za nakup v njihovih trgovinah, INTERSPORT Slovenije nam je podaril škatlo popolnoma novih zimskih deških oblačil, oglasil se je tudi Lidl Slovenija in ponudil možnost za donacijo. Poleg tega so ljudje v spletnih trgovinah kupovali nova oblačila in jih pošiljali na naš naslov. Nekaj škatel je do nas prišlo še po novem letu.

Cel januar je bil nato namenjen pregledovanju, pakiranju in razvozu oblačil, seveda v skladu z upoštevanjem vseh protikoronskih priporočil in ukrepov. Bili smo prave marljive mravljice, navdušeni nad polnim in zapolnjenim prostorom mladih zmajev Bežigrad, kjer smo skladiščili oblačila. Ne morem opisati občutka, ko sem vstopila vanj in zagledala kako se šibi od radodarnosti. Skupaj smo prejeli 1380 kosov zimskih in poletnih oblačil in dodatkov, od tega je bilo približno 130 kosov poškodovanih.

Skoraj 200 kosov oblačil smo podarili mladim beguncem, skoraj 90 kosov oblačil smo razdelili med OŠ Savsko naselje, OŠ Maksa Pečarja in OŠ Kašelj, 320 kosov oblačil mladinskim organizacijam Mreže mladinskih centrov Ljubljana in mladinskemu domu Malči Beličeve, 130 kosov društvu MOZAIK, okrog 65 kosov je šlo direktno mladim in družinam s katerimi smo v stiku, 43 kosov Kraljem ulice, 143 kosov oblačil Varni hiši STIGMA. Nekaj oblačil smo pospravili za čas, ko bodo vrata mladinskih centrov spet odprta in bomo imeli več neposrednega stika z mladimi, ki so v stiskah in potrebujejo oblačila. Poškodovane kose smo odpeljali na Snago. Tudi darilne kartice Mercatorja smo že skoraj vse uspešno razdelili. 21 smo jih že podarili socialno ogroženim družinam, štiri pa še čakajo na prave lastnike.

Foto: Mladi zmaji

Foto: Mladi zmaji

Občutek ob koncu projekta je fenomenalen, lahko govorim v imenu vseh sodelujočih. Zahvaljujemo se vsakemu, ki je prispeval svoj del v tem ogromnem mozaiku in za sleherni košček smo neizmerno hvaležni. Mislim, da nam je uspelo dokazati, da je v slogi res moč in da dobrota ne pozna meja.

Trenutni čas nam lahko predstavlja veliko negotovosti, jeze, naveličanosti. Tudi sama sem se v nekem trenutku tako počutila, vendar mi je projekt v srce vlil toliko ljubezni, da sem prepričana, da bomo s tovrstnimi akcijami tudi v prihodnosti uspeli prebuditi ljubezen v srcih vseh in pokazati, da smo ljudje sposobni prebroditi vsako oviro, ki jo srečamo na poti življenja, če le stopimo skupaj.

Foto: Mladi zmaji

Manca Vertačnik|2021-02-05T13:07:16+01:0004.02.2021|PROSTOVOLJSTVO, SOLIDARNOST, VESELO ZMAJEVANJE|