Podpiramo: Samo JA POMENI JA

Mladi zmaji se pridružujemo 60-dnevni akciji Inštituta 8. marec za zbiranje 5000 podpisov, ki bodo omogočili vložitev predloga spremembe zakonskega člena glede kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja. Obstoječa člena zakona trenutno temeljita na modelu prisile, pri katerem pravno gledano ne gre za posilstvo, v kolikor storilec ne uporabi sile. V primerih, ko žrtev zamrzne, spi ali ni pri zavesti, ko storilec izkoristi njeno presenečenje ali uporabi zvijačo, ko se žrtev ne upira dovolj, da bi storilec uporabil silo, ne gre za posilstvo. Tudi v primeru, ko žrtev govori “ne, ne, ne”, po trenutni zakonodaji ne gre za posilstvo.

Mladi zmaji smo se pri svojem delu že srečali s stiskami mladih žrtev, ker niso bile zaščitene prav zaradi trenutne zakonodaje. Prevečkrat so dobile sporočilo, da so one ravnale narobe, ker se niso bolj upirale. V že tako hudi situaciji, ko nekdo prestopi najbolj intimno mejo, ima lahko to sporočilo katastrofalne posledice. Zato se strinjamo s predlagateljem, da gre za pravno dikcijo, ki je nesprejemljiva in podpiramo predlagano uvedbo modela afirmativnega soglasja “ja pomeni ja”, v katerem je za spolni odnos potrebna svobodna privolitev. Takšna ureditev ustrezno zaščiti žrtve in omogoča učinkovit pregon storilcev.

O tematiki so v oddaji Kampanja XY – “Ja pomeni Ja”  Radia Basement spregovorili tudi mladi: https://www.radiobasement.net/kampania-xy/episode/e9128432/kampanja-xy-ja-pomeni-ja-vol-10.

Podporniki predlagane spremembe so vabljeni, da svojo podporo pobudi za vložitev predloga spremembe zakona oddajo od 17. 2. do najkasneje 17. 4. na katerikoli upravni enoti ali prek spletnega portala e-uprave:

  1. Osebno na upravni enoti: obrazec, ki je dostopen na spletni strani www.samojapomenija.si in na vsaki upravni enoti, izpolnite in obvezno podpišete v prisotnosti uradne osebe na eni izmed upravnih enot. Nato morate nujno poskrbeti še, da obrazec tudi fizično pride do nas. Šele tako bo vaš glas štel. Izpolnjen obrazec nam lahko pošljete na naslov Zavod Raziskovalni inštitut 8. marec, p.p. 1717, 1101 Ljubljana ali ga oddate naši kontaktni osebi, ki bo v času dogodka na lokaciji upravne enote.
  2. Z elektronskim podpisom: vsak z digitalnim certifikatom ali SMS pass lahko svoj podpis oddate tudi prek spletnega portala e-uprave.

Obrazec, navodila za oddajo podpisa, predlog zakona, pogosta vprašanja in vse ostale informacije o akciji so dostopne na spletni strani: www.samojapomenija.si.

Foto: Simon Pelko.

Marko Taljan|2021-02-19T08:47:14+01:0019.02.2021|JAPOMENIJA, PETICIJA, POVEZANI, SOLIDARNOST|