Čamcevanje IV – Pomoč je moč

Minuli teden, med 17. in 19. marcem, smo v mladinskem centru Mladih zmajev v Zalogu organizirali že tradicionalno, četrto Čamcevanje, s katerim praznujemo odprtje novih prostorov mladinskega centra.

Poleg praznovanja in druženja smo letos v ospredje postavili pomen pomoči drug drugemu. V času zaprtja šol in tudi naših mladinskih centrov smo med mladimi prepoznali potrebo po individualni pomoči in pogovoru. S Čamcevanjem, ki je pomenil tudi dan odprtih vrat mladinskega centra, smo želeli lokalno skupnost in mlade spomniti, da jih pri njihovih izzivih lahko podpremo in jim nudimo pomoč. Na tridnevnem dogodku so se mladim preko različnih aktivnosti predstavile tudi prostovoljke in praktikantke, ki soustvarjajo program za mlade in z mladimi v ČMC Zalog.

Obiskalo nas je lepo število mladih, pri čemer smo upoštevali vse ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Kljub določenim omejitvam je bilo dogajane razgibano. Kot marsikdo izmed mladih, sem se tudi sama letos prvič udeležila Čamcevanja. Če bi morala uporabiti eno besedno zvezo, ki bi dobro opisala celotno dogajanje, bi rekla da je to “peka palačink”, ki je v Čamcu vedno osrednji hit. Palačinke so mladi pekli v četrtek in petek ter z njimi razveselili vse, ki so prišli na Čamcevanje. Skupna točka večine aktivnosti je bilo ustvarjanje, ki je med mladimi tudi sicer zelo priljubljeno. V sredo smo s prostovoljko Dobrilo risali na prečudovite piškote, ki so, poleg tega da so bili lepi, bili tudi zelo okusni. V četrtek smo z Eliško, Erasmus praktikantko iz Češke, pričeli z barvanjem nove ilustracije na steni pred fitnesom, ki jo je predhodno skiciral eden izmed uporabnikov Čamca. V petek smo se s prostovoljko Urško posvetili poslikavi na bombažne vrečke, s katerimi smo mlade spodbudili k uporabi trajnostnih vrečk in kreativnemu izražanju. Sama sem vse tri dni vodila delavnico kvačkanja, kjer smo z dekleti postopoma usvajale osnove ter ročne spretnosti z namenom izdelave žogice.

V sredo so nas obiskala še dekleta iz osnovne šole Kašelj, ki so si z zanimanjem ogledala center. Veliko navdušenja je požela fitnes soba z boksarsko vrečo in namizni nogomet. Fantje pa se – kljub temu da so bili njihovi najljubši deli centra okupirani z dekleti – niso dolgočasili, saj je prostovoljka Katja za mlade pripravila poligon. Na njem so v duhu sodelovanja reševali naloge in se na koncu posladkali in prejeli zapestnice moči. S tem smo mlade spomnili, da moč vsak izmed nas nosi v sebi in da jo lahko vedno POnudi drugemu. Tako iz moči nastane POmoč.

Če bi nas želeli spoznati tudi vi ali pa potrebujete pomoč, se oglasite na Zaloški 220 od ponedeljka do petka med 13. in 18. uro ter ob sobotah med 14. in 18. uro. Se vidimo v Čamcu!

foto: Arhiv Mladih zmajev

Urša Kališnik|2021-03-27T14:22:58+01:0026.03.2021|DOGODEK, DRUŽENJE, MLADI ZMAJI ZALOG|