Otvoritev razstave #Strpnost v Ulični galeriji na Vegovi

Mladi zmaji, v sodelovanju z TAM-TAM Inštitutom, kuriramo Ulično galerijo na Vegovi ulici. Prejšnji teden, 22. marca smo z Mobilnim mladinskim centrom Ljuba in Drago gostili na prvi otvoritvi razstave te sezone.

Ulična galerija nas v javnem prostoru ulice preseneti z umetnostjo, saj je tam ne pričakujemo. V roke je dana mladim, da skozi svoja videnja prikažejo stanje družbe. Skozi vse leto 2021 bomo iskali ideje mladih in interpretacije sedanjosti, ki mimoidoče spodbujajo k ozaveščanju trenutnega stanja ali razmišljanja o trenutku in kraju.

V času zaprtih galerij, muzejev, šol smo Zmaji mladim umetnikom omogočili varen in odprt prostor za kreativno izražanje. Mladi kreativci so organizirali otvoritev skupinske razstave v virtualnem svetu, v digitalnem mladinskem centru DigiMC in v virtualni 3D galeriji. Mladi umetniki so svoja dela poslali na likovni natečaj s temo »Strpnost skozi oči mladih«.

Foto: Simon Pelko

Foto: Simon Pelko

Tokrat v Ulični galeriji predstavljamo tri nadobudne mlade umetnike in umetnice, ki so se izkazali kot nadarjeni, inovativni in izvirni v svojem likovnem izražanju in s svojimi sporočilnimi likovnimi deli. Lina Kumelj, Aljoša Bokan in Tjaša Velkavrh se v svojem vsakdanu aktivno ukvarjajo z umetnostjo in nad kreativnim izražanjem navdušujejo tudi druge mlade. Povprašali smo jih po lastni interpretaciji del in kaj jih pri ustvarjanju najbolj veseli.

»Narisala sem srce, v srcu smo vsi enaki. Želim poudariti, da nam je vsem, kot ljudem, skupno srce. Veseli me, da sploh imam možnost ustvarjanja, risanja in izražanja misli ter občutkov. Hkrati pa mi je pomembno, da skozi svoje ustvarjanje ozaveščam druge«, je rekla Lina.

Foto: Simon Pelko

Foto: Simon Pelko

Aljoševa reportažna fotografija predstavlja motiv strpnosti, potrpljenja. Pravi, da se mu zdi, da bi predvsem v času korone morali biti strpni en do drugega. Največ veselja mu je predstavljal sam kreativen proces, predvsem produkcija in postprodukcija.

Tjaša zelo rada riše ljudi in priložnost, da lahko nariše skupinico zelo različnih ljudi, ki jih vse povezuje prijateljstvo, jo je najbolj veselila. »Moj izdelek predstavlja skupino prijateljev, ki so si po značilnostih zelo različni, a jih to ne ovira pri sklepanju prijateljstev. Drug do drugega so strpni in se spoštujejo. Izdelek sem ustvarjala ob družbi na DigiMC, kar mi je še dodatno vlivalo dobro voljo in motivacijo«, dodaja Tjaša, z nasmehom na obrazu.

Foto: Osebni arhiv

Razstavo si lahko ogledate z masko, na svežem zraku in varni razdalji, vsak dan med 5.00 in 22. uro, vse do 23. aprila.

Maja Mojškerc|2021-03-30T14:01:59+02:0031.03.2021|LJUBA IN DRAGO, RAZSTAVA, ULIČNA GALERIJA|