DigiMC je upihnil svojo prvo svečko!

Digitalni mladinski center, ki smo ga Mladi zmaji poimenovali kar DigiMC, je v četrtek, 25. marca, praznoval svoj prvi rojstni dan. Na ta dan je bilo v server poslano prvo sporočilo naslovljeno »Hello« in namenjeno je bilo vsem. Leto dni kasneje se DigiMC lahko pohvali z več kot 45 sobami (kanali), 6 področji (kategorijami) in več kot 30 vključenimi prostovoljci in študenti ter 781 registriranimi uporabniki.

Neposredno po razglasitvi epidemije, marca 2020, smo Mladi zmaji staknili glave in iskali vse možne načine, kako kljub razmeram ostati v stiku z mladimi. Kmalu za tem je »padla« ideja in ustanovili smo »klepetalnico« na platformi Discord. Najprej je bila namenjena le uporabnikom Četrtnega mladinskega centra Bežigrad, kasneje vsem mladinskim centrom Mladih zmajev, na koncu pa končno tudi vsem zainteresiranim mladim.

Digitalni mladinski center DigiMC tako deluje že malce več kot eno leto. Skozi proces iskanja vsebin smo definirali 6 področij delovanja, k soustvarjanju programa pa je prispevalo kar nekaj mladinskih delavcev_k, študentov_k, praktikantov_k in prostovoljcev_k. V času od vzpostavitve 25. marca 2020 do 25. marca 2021 smo v digitalnem mladinskem centru DigiMC zabeležili skupno 466 aktivnosti v obsegu 1365 ur in 3222 obiskov. Od 1. novembra 2020 DigiMC vodimo kot samostojno enoto – mladinski center.

DigiMC odprtih rok v svoje vrste vabi vse mlade, ki bi želeli z nami (so)ustvarjati program centra. Z namenom, da bi center sčasoma predali v soupravljanje mladim smo v letošnjem letu  v upravljanje serverja vključili mlade. Od novega leta dalje digitalni mladinski center vključno s koordinatorjem vodijo tri mlade osebe, ki smo jih poimenovali kar »Senat mladih«. Na nacionalni ravni pa v sklopu delovne skupine pod okriljem Mreže Mama pripravljamo standarde za digitalne mladinske centre in vzpostavljamo podporno mrežo vsem digitalnim mladinskim centrom v Sloveniji. Z DigiMC-jem se zdi prihodnost (digitalnega) mladinskega dela pri Mladih zmajih polna novih izzivov in priložnosti pri izpolnjevanju svojega poslanstva v mestu.

Dragi DigiMC, želimo ti vse najboljše ob svoji prvi obletnici. (Za)upamo, da boš še naprej odlično služil mladim – skrbel za povezovanje in zabavo tako v dobrih kot v malo manj dobrih časih.

Nejc Benčič|2021-04-06T14:55:33+02:0006.04.2021|DIGI MC, DIGITALNO MLADINSKO DELO|