Spoznajte Modni rastlinjak, Zvočni lišp, 3D Events in Pridiprave

V Mestnem inkubatorju ideje mladih spreminjamo v projekte in predstavljamo vam prve štiri iz letošnje generacije. Kam s svojimi modnimi oblačili, ki jih ne potrebujete več in kje oblačila kupovati odgovorno in modno? Kaj je Zvočni lišp in kje v mestu boste lahko ujeli nališpan zvok? Zakaj nam lahko pridejo prav virtualni prostori z virtualnim druženjem in dogodki se najbrž vsi zavedamo, saj je to lahko obliž na rano v časih, ko se ne moremo družiti v živo. Nenazdanje, ali veste, kdo so mladi oskrbovalci, kaj ti potrebujejo, kako jim lahko pomagamo?

Ideajlistke in Idejaliste smo vprašali v kateri fazi so trenutno njihovi projekti, kakšne so njihove dosedanje učne izkušnje, kaj bi bilo v njihovem projektu drugače, če ne bi imeli mentorjev v Mestnem inkubatorju in katera misel povzema njihovo izkušnjo na projektu.

Modni rastlinjak / Jerneja Jelen in Klara Podergajs

“Fake it until you make it! Ker sva se popolnoma vrgli v ta projekt, zdaj pa se sproti učiva in spodbujava sami sebe, da sva dejansko sposobni in da zmoreva :)”

Projekt sva uspešno zagnali, v stiku sva z nekaj društvi, od katerih sva v intervjujih dobili informacije, prodaja rabljenih oblačil prek spletne trgovine pa je dobro stekla. Prav tako so mladi pokazali veliko interesa za oddajanje rabljenih oblačil nama.

Naučili sva se predvsem to, koliko truda in dela gre v takšen projekt. To je predvsem še dodatna potrditev, da je birokracija kar precejšen problem in je potrebno precej samodiscipline, na kateri še delava 🙂 Je pa posebna izkušnja, ko lahko rečeš, da je to “tvoj projekt, tvoj posel” in poseben občutek, ko nekdo pohvali delo, ki je zraslo v najinih glavah.

Nama je mentorstvo v Mestnem inkubatorju predstavljalo veliko potrditev, da je stvar, ki sva si jo zamislili, povsem izvedljiva in zanimiva. Običajno smo prav sami svoji največji kritiki, zato je težko nekaj začeti brez zunanje potrditve. Ustavilo bi se že ob prijavnici, kjer sva morali v precejšnjih detajlih predstaviti idejo in prepričati žirijo.

Spletna stran: www.modnirastlinjak.si
Instagram: www.instagram.com/modnirastlinjak

Foto: Jerneja Jelen

Zvočni Lišp / Karmen Ponikvar in Eva Mulej

“When one person dreams, it is only a dream, but when many people dream the same dream, it is the beginning of a new reality.”

Trenutno sva v fazi, kjer se osredotočava na pripravo najinega programa. Lokacija dogodka in nastopajoči so znani.

Naučili sva se kako prijaviti idejo ter na katere korake morva biti pri izvedbi pozorni. Projekt nama je odprl možnosti, za izražanje v prostoru. V procesu ustvarjanja vedno bolj zaupava svojim virom za izražanje.

Brez mentorjev bi bili definitivno bolj zmedeni pri samem začetku izvedbe projekta. To da imava mentorja, nama daje občutek varnosti.

Foto: Simon Pelko

Pridipravi / Karin Šket

“Mi smo kot alge, življenje je kot ocean.”

Trenutno je projekt v fazi načrtovanja in dogovarjanja s projektnimi partnerji. V pripravi je spletna stran, aktivno se načrtuje delavnice in promovira vedenje o mladih oskrbovalcih.

Projekt nama daje dodatno možnost rasti in motivacijo pri širjenju idej, povezanih z delom z mladimi oskrbovalci. Uči naju sodelovanja in povezovanja z drugimi organizacijami, ki projekt po večini prepoznavajo kot plemenito in pomembno delo.

Mentorji so nama na uvodnem izobraževanju povedali veliko o snovanju in načrtovanju “oživljanja” različnih idej in to znanje s pridom uporabljava. Poleg tega pa sva veseli, da imava v času projekta vedno na voljo nekoga, na kogar se lahko obrneva.

Foto: Karin Šket

3DEvents / Lira Jurkovič in Luka Peršolja

“Ko sem pisala to kodo sva jo razumela samo jaz in bog, zdaj jo razume le še bog.” – Lira

Trenutno oblikujeva avatarje in programirava sistem za dopisovanje med igralci. Doslej sem se naučila uporabljati različne programe, potrebne za oblikovanje videoiger.

Brez mentorjev v Mestnem inkubatorju se ne bi tako uspešno organizirala in imela možnosti prejeti komentarjev, kaj je potrebno izboljšati.

Posnetek: Lira Jurkovič

Kaja Vuk|2021-04-06T21:47:37+02:0006.04.2021|2020 kaj je dobro in je lahko še boljše?, MESTNI INKUBATOR|