Otvoritev razstave v Ulični galeriji, ODNOS: Mladost/Starost

V tokratnem ciklu raziskujemo odnos mladosti in starosti, zajet v pogled in dojemanje človeka. “Na mladih svet stoji”, v to smo srčno prepričani. Včasih se svet na mlade tudi naslanja. Z likovnega vidika so se raziskovanja tega kompleksnega odnosa lotili umetniki, mladi po srcu, duši in telesu.

Janez Albert Novak/ Študent 2. Letnika magisterija na ALUO (smer slikarstvo – grafika) / Kresna noč v Zalošah

Ogenj že od vedno privlači ljudi in je center druženja. Prinaša svetlobo, omogoča videnje in je izvor življenjske modrosti. Povezujemo ga tudi z uničevanjem, saj se na primer les ob njegovem delovanju spremeni v pepel. Največjo moč naj bi ogenj imel ravno na kresno noč in s tem povezani običaji se pri nas še vedno ohranjajo. Lani kresne noči nismo praznovali, zato pa sem napravil grafiko.

Foto: Jon Žagar

Foto: Jon Žagar

Kosta Ražman/ učenec OŠ Hinka Smrekarja / Tok življenja

Delo je nežna računalniška risba, ki prikazuje razvoj, rast in propad živega bitja. Domišljeno črtno risbo avtor podloži z mehkimi prehodi in plastmi ter s črno risbo na belem ozadju prikaže kontrast med življenjem in smrtjo, rastjo in padcem, novim in starim. Risba na liričen način prikazuje rojstvo, razvoj in smrt živega bitja, v nas pa pusti upanje, da je vsak konec tudi nov začetek.

Manu Nonković/ učenka OŠ Hinka Smrekarja/ Spomin

Na foto-kolažu SPOMIN spremljamo utrinke (pop)kulture, ki so zaznamovali našo civilizacijo. Kolaž je večinoma sestavljen iz črno-belih fotografij z motiviko razvoja tehnologije, medijev in kulture bivanja. Med fotografijami izstopa barvna, na kateri je prikazan detajl Stvarjenje Adama. Avtorica s svojim likovnim delom sporoča, kateri del kulture je vredno ohraniti v spominu, ne glede na čas nastanka, oz. kaj v kulturi pomeni presežek ali vrhunsko umetniško delo, ki bo za vedno ohranjeno v spominu naše civilizacije. Foto-kolaž je kompozicijsko in sporočilno uravnotežen ter poln simbolike, nostalgije in spominov.

Foto: Jon Žagar

V petek, 28.5. ob 17:30 pa vas prisrčno vabimo na virtualno otvoritev galerije, saj bomo na discordu DigiMC predstavili vse mlade soustvarjalce, ki so se prijavili na naš javni natečaj. Z njimi bomo poklepetali o delih, o njihovem ustvarjanju in se sprehodili po 3D galeriji.

Hvala mladi umetniki in mlade umetnice, da krasite zid Vegove ulice in virtualne stene 3D galerije, ter da z nami delite utrinke Mladosti in Starosti. Dela so na ogled do  25.6., nato pa sledi Ulična galerija na temo Pravica/Odgovornost (rok za oddajo vaših del je 5.6.)

Foto: Aljoša Bokan

Petra Filipič|2021-05-27T22:11:19+02:0027.05.2021|DIALOG, DOGODEK, DRUŽENJE, LJUBA IN DRAGO, OTVORITEV, RAZSTAVA, ULIČNA GALERIJA, UMETNOST|