Na prulah ponovno zaživele odslužene govorilnice

Nadobudni mladi so na Špici, na ljubljanskih Prulah spet obudili telefonske govorilnice, ki jih zdajšnje generacije skoraj da več ne poznajo, kaj šele uporabljajo.

Od petka, 18.6. so s pojektom “Zgodbe iz Govorilnic” tri odslužene govorilnice spet našle prostor in namen ter inovativno uporabo v mestu. Navdušena množica obiskovalcev je proslavljala projekt, ki sta ga na noge postavila Teo Golja in mentorica Urša Kaplan. Načrtovanje, prenova in celotna organizacija projekta je bila inspiracija za mnoge, hkrati pa kompleksna naloga, saj je prepletala mnoga področja. Pri tem so sodelovali številni partnerji, ki so projekt te mlade ekipe sploh omogočili.

Tri telefonske govorilnice je doniral Telekom Slovenije. Skupaj z Javnim zavodom Turizem Ljubljana, Botaničnim vrtom, Srednjo šolo tehniških strok Šiška, Velog d.o.o. in Tehniškim muzejem Slovenije ter s podjetjem JUB pa smo sploh lahko prišli do končne oblike in izgleda govorilnic, ki smo si ga želeli.

Telefonske govorilnice sicer ne služijo več prvotnemu pomenu, da vstavimo ženot ali kartico in z omejenimi impulzi pokličemo drugo osebo, temveč omogočajo javni in odprt prostor mladim, ki želijo prispevali k kakovostnemu programu in bi skupaj z nami popestrili dogajanje na Špici. Na tem mestu bodo stale 1 leto, kjer se bodo lahko mladi družili, v eni izmed njih si bodo izmenjavali knjige, rastline, oblačila,… v drugi bo kulturni program za mlade umetnike in umetnice, saj umetniška govorilnica omogoča razstavni prostor, hkrati pa bomo organizirali predstave, literarne večere, tretja bo pa info točka, ki bo predstavljala prihajajoči program Mladih zmajev.

Navdušeni smo, da so govorilnice znova dobile svoj prostor, mladi pa so nas ponovno presenetili nad kreativnostjo, znanjem in spodobnostmi, ki jih nosijo s seboj in jih prinašajo v takšne projekte, ter z nami pišejo svoje življenjske zgodbe.

Petra Filipič|2021-06-24T23:32:10+02:0024.06.2021|GOVORILNICE, NADCIKLAŽA, PROJEKT, RECIKLAŽA, USTVARJALNOST, ZELENA STREHA|