Kaj počne vijolični avtobus v Kašlju?

Če vas je zaneslo proti Polju, Zalogu in naprej proti Kašlju, ste morda uzrli vijolični odsev, za katerega niste vedeli od kod prihaja. Ali pa ste morda sredi soseske na Cesti španskih borcev uzrli vijolični avtobus ter pomislili, da imate privid. Tako kot krave, tudi mestni avtobusi običajno niso vijolični. A tale je! Ker ta avtobus ni običajen avtobus. Ta avtobus je ustvarjalni bus.

 

Ko je avtobus št. 401 še zadnjič odpeljal z domače remize na LPP, natančneje – odvlekli smo ga -, še nihče ni vedel, da bo spremenil svojo barvo v čudovito vijolično, v krasno škrlatno privlačnost. V spremstvu avtovleke, radovednih pogledov, skozi mesto na Cesto španskih borcev v Kašlju, je avtobus št. 401 prišel po novo življenje.

No, ampak res, kaj zdaj počne vijolični avtobus v Kašlju?

Čaka na vas. Za razliko od drugih avtobusov, ki jih čakamo na postaji, ta avtobus čaka na vas. Čaka na vas, da ga uporabite. Avtobus to poletje predelujemo v ustvarjalen prostor, ki je namenjen izvajanju raznovrstnih izobraževalnih aktivnosti ter druženju. V Kašlju, s prebivalci soseske in vso Ljubljano. Pridružite se nam, če vas zanima souporaba tega kul prostora, ki bo postal skupnostni center na Ulici španskih borcev.

Maja M. Gašperšič iz Mladih zmajev, ki je zadolžena za nastajanje programa v ustvarjalnem avtobusu, je orisala, kako trenutno potekajo dnevi v Kašlju, komu je avtobus namenjen, kaj potrebujemo in kaj si želimo:

“Še do pred kratkim je bil avtobus št.401 zgolj odslužen avtobus, kup železa, smet. Danes pa že nakazuje obrise tistega kar želimo, da postane – lepilo družbe, skupnostni center, odprt prostor za druženje. Zadnjih 14 dni smo ob pomoči iznajdljivih rok prostovoljcev čistili, odstranjevali nalepke, drgnili, brusili, kitali, lepili ter barvali zunanjost avtobusa. HVALA, Martin, Katja, Maks, Eliška, Emra, Teja, Eva, sosed Hamdija s prijatelji in gospod bagerist s kolegi! V zraku je tudi vonj po lesu in zaščitni lazuri, načrtuje in izvaja se montaža terase, nosilcev tende in jeklenic za pomikanje tende. Da, prav ste prebrali – ustvarjalni bus bo imel strešno teraso! Mladi oblikovalci so pod budnim očesom mentorja Andraža razmišljali o namembnosti prostora: kotiček za učenje – mini telovadnica – okrogli prostor za sestanke. Seveda pa nas zanimajo tudi vaše ideje in zamisli. Kaj vse še lahko nastane iz odsluženega avtobusa oz. v njem?”

Za koga je ustvarjalni bus v Kašlju?

Avtobus je namenjen soseski, mladim in tistim manj mladim. Namenjen je organizacijam, ki iščejo prostor pod soncem in igrišče za razvoj norih, malih idej. Namenjen je mestu, da z zgledom pokaže, da je odslužen avtobus vedno lahko več kot smet. Svet potrebuje več odprtih prostorov. In manj smeti. Zato vijolični avtobus sredi Kašlja ni privid. Njegova naloga je, da privablja in skrbi za učenje, znanje in druženje v soseski. Zakaj bi šel odslužen avtobus na odpad, ko pa lahko postane nekaj lepega, prijaznega in potrebnega za ljudi?

Industrijski oblikovalec Andraž Tarman iz Rompoma, ki je zadolžen za predelavo avtobusa v ustvarjalen skupnostni prostor sporoča: “Klima na avtobusu že dela, smerokazi tudi in avtobus je v svoji novi soseki že dobil prvega prijatelja, bagra, s katerim se najraje igrata v svojem peskovniku, Veselje gledati dogajanje, pa delati tudi.”

In zakaj je LPP partnersko vstopil v projekt ustvarjalnega busa v Kašlju z Mladimi zmaji?

“Ker v LPP-ju podpiramo dobre ideje in aktivnosti, ki sledijo načelom krožnega gospodarstva. Zato smo Mladim zmajem z veseljem podarili odslužen avtobus, ki bo na takšen način pridobil neprecenljivo vrednost in nov pomen,” je na vprašanje odgovorila ekipa z LPP-ja, ki se ji ob tej priložnosti zahvaljujemo za predanost, podporo, strokovnost, sodelovalnost in prijaznost, ki jo vlagajo v projekt. Hvala, LPP!

A ustvarjalni bus v Kašlju ni prvi projekt sodelovanja med Mladimi zmaji in LPP-jem. Kot v LPP-ju pravijo sami, je ključni moment projekta v Kašlju v temelju zaupanja, ki se je zgradil pri projektu »Ljuba in Drago«. To je tisti mobilni mladinski center, ki po Ljubljani dostavlja druženje in je prvi predelan odslužen avtobus, ki je nastal v sodelovanju LPP in Mladih zmajev.

“Pri Ljubi in Dragu smo takrat rabili čas, da razumemo vizijo Mladih zmajev in pozitivne poteze za družbo. Vemo, da bo projekt v Kašlju pozitivno vplival na ljudi zato naša pomoč in sodelovanje nikoli nista bila vprašljiva. Trenutno je vozilo na predvidenem mestu, kjer mora biti, potekajo raznovrstna dela ter dodatna usklajevanja. Veseli smo, da smo lahko del projekta v katerem izdelujemo nekaj dobrega za mlade in lokalno skupnost,” so nas še z dodatnim sporočilom razveselili (spet!) iz LPP-ja.

Prideš?

V prihodnjih tednih na ustvarjalnem busu sledijo številna opravila, od identifikacije gumbov na kontrolni plošči, čiščenje, pleskanje in krojenje cerad, ki bodo postale tenda, čiščenje in pospravljanje notranjosti busa, montaža stranskih mrež za ozelenitev in rastja.

Potrebujemo srčne prostovoljce in roke, ki so pripravljene deliti delo. Potrebujemo možgane, ki producirajo ideje in delijo znanje. Potrebujemo tebe, ki bereš ta zapis in ti metuljčki v želodcu pravijo, da je to prava ideja za svetlejšo prihodnost Ljubljane.

Kako naj mu bo ime?

Ustvarjalni avtobus še nima imena. Želiš sodelovati s predlogi in idejami, kako naj mu bo ime? Stopi z nami v stik. Želiš izvajati programske vsebine v najbolj kul prostoru na svetu? Stopi z nami v stik. Želiš soupravljati skupnostni prostor v Kašlju? Stopi z nami v stik.

Iščemo, vabimo, povezujemo vse vas, ki potrebujete prostor za učenje, izobraževanje, za delavnice, predavanja, izvajanje projektov in druženje.

Pišite Maji na maja.mojskerc@mladizmaji.si.

Tadeja B. Atkins|2021-07-15T23:42:52+02:0015.07.2021|DELAVNICA, DIALOG, DRUŽENJE, SKUPNOST|