Otvoritev razstave Potovanje / Delo v Ulični galeriji

V ponedeljek, 30. avgusta smo se že šestič zapovrstjo srečali na Vegovi ulici, kjer smo otvorili novo razstavo v ciklu Odnos.

Tokrat je bil pod drobnogledom odnos med potovanjem in delom. Potovanje je še vedno najenostavnejši način za povezovanje z novimi ljudmi po svetu. Biti v novem mestu, brez udobja doma in vseh ljudi, ki jih poznaš. Na neki točki nekomu pač moraš reči “Živjo!”

Na šesti rok natečaja Odnos je prispelo 18 del mladih ustvarjalcev in komisija ponovno staknila glave ter izbrala popoln triptih. Tokrat so pot od ideje, prijave do razstave prehodili:

Foto: Jon Žagar

Foto: Jon Žagar

Petja Novak / Pot s severa / V svojo umetniško monografijo (katalog del) je naredila intervencijo. Knjigo je spremenila v skicirko idej in jo vzela na pot proti Švedski, kamor je potovala s tovornjakom. Med potovanjem je risala tovornjake na cesti, za katerimi je vozil tovornjak, v katerem je sedela sama. Kremšnite v knjigi je spremenila v tovornjake in tako so iz skic v knjigi so nastale grafike v prvi vrsti zgoraj. V spodnji vrsti pa so skicirani tovornjaki, vzeti iz knjige.

Valentina Stanković / Awfully big adventure / Fotografija je nastala spontano, kot odskočna deska v nadaljnje delo. Prvi teden obiska družine v tujini se je avtorica odločila preizkusiti nov fotoaparat, ki ga je kupila z namenom, da bi ustvarjala fotografije višje kakovosti. Tako so se t. i. počitnice dejansko prelevile v delo, slika pa je sedaj lep spomin na ta začetek.

Foto: Jon Žagar

Foto: Jon Žagar

Ferdi Jajai / Road to Berlin / Avtor je dobil idejo za plakat, ko je bil na poti v Berlin. Ni veliko spal, zato je lahko veliko premišljeval. Zaradi nespečnosti se stvari na poti niso med seboj povezovale, nič ni imelo smisla … Vse je začelo postajati vizualno abstraktno.

Na mestu je citat znanega alpinista Nejca Zaplotnika: “Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.” 

Razstava bo na ogled do 24. septembra, vse dni v tednu, 24 ur na dan. Ulična galerija je del kulturne četrti Soteska.

Foto: Jon Žagar

Maja M. Gašperšič|2021-09-06T15:11:12+02:0006.09.2021|LJUBA IN DRAGO, RAZSTAVA, ULIČNA GALERIJA|