Otvoritev razstave Praznovanje / Vsakodnevje v Ulični galeriji

Na prvi ponedeljek jesenskih počitnic, 25. oktobra smo se ponovno podružili na Vegovi ulici, kjer smo otvorili že osmo razstavo v ciklu Odnos. Skozi Kreativni maraton smo družno raziskovali prepletanje koncepta praznika in vsakdana.

Praznovanje je kolektiven šport in kot takega ga jemljemo skrajno resno. Sploh v teh časih, ko je v poplavi nedobrih novic, še kako pomembno loviti bisere, ki polepšajo vsakdan. Vsakdan je čas za učenje in rast – navdušeni smo, da imamo čas za branje, učenje, ustvarjanje stvari, ki nas veselijo in povezovanje z družino, prijatelji!

Iz praznovanja malih stvari, se je zgodilo že več inovacij in prebojev. Oktobrski vsakdan so nam obarvali učenci OŠ Hinka Smrekarja in mladež iz ČMC Šiška.

Skupina učencev OŠ Hinka Smrekarja je pod mentorstvom učiteljice Kristine Kompan ustvarila likovne izdelke, ki vsak na svoj način prikazujejo odnos med posebnim in navadnim, svečanim in nesvečanim, prazničnim in običajnim. Kmalu bo tudi Ljubljana praznično okrašena in tako še lepša, kot običajno.

Ajda Kaučič Žuvela je na svojem likovnem izdelku prikazala naš planet. Medtem, ko ljudje ponekod praznujejo, je drugod lahko čisto navaden dan. Nekje nekdo praznuje svoj rojstni dan, se poroči, dobi službo ali diplomira, nekdo pa je preživel dan brez posebnosti.

Anita Djurić na svojem likovnem izdelku prikazuje zamaskirano dekle. Polovica dekletovega obraza je zamaskirana v pustno masko – lisičko, polovica pa v vsakdanjo, vsem znano zaščitno – masko.

Kosta Ražman je s svojo risbo na hudomušen način prikazal »gostijo«; za nekatere udeležence res, za druge žal ne.

Nataša Stojanović na svoji risbi prikazuje novoletni obesek – virus, ter se sprašuje, kakšno bo praznovanje novega leta 2022?

Sara Jovičević je na svoji risbi upodobila običajen smrekov gozd. A med smrekami je tudi ena, ki je praznično okrašena.

Tiara Gnezda Rekić je s črno-belo risbo navihanega dekleta in z nekaj poudarki rdeče barve ustvarila odnos med vsakdanjim in prazničnim.

Timotej Zavrl se je odločil, da bo ves naš svet kmalu praznično razpoložen. Naj veselo lebdi, kot božični okrasek, naj bosta veselje in radost povsod!

Gaber Pokorn pa je s svojo fotografijo obloženega krožnika – zelenjavnega božička, sporoča: Naj bo vsak dan prazničen dan! Naj bo vsak naš obrok zdrav, lep in vesel!

Ponovno ovrednoti svoj življenjski slog, naj bo to nov začetek. Poišči načine za smeh in širjenje ljubezni med ljudmi!

Razstava bo na ogled do 26. novembra, vse dni v tednu, 24 ur na dan. Ulična galerija je del kulturne četrti Soteska.

SKLEP o izboru oktober 2021

Maja M. Gašperšič|2021-11-05T17:42:25+01:0005.11.2021|LJUBA IN DRAGO, RAZSTAVA, ULIČNA GALERIJA|