Nika Erjavec: Nature Calling

Galerija Portal 2-7-7-7-8, ljubljanska Špica

Začenši z otvoritvijo 27.10., je (bila), do vključno srede, 17.11.2021, na ogled postavitev intermedijske umetnice Nike Erjavec, z naslovom Nature Calling. Nika je diplomirala na oddelku za unikatno oblikovanje in magistrirala na oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, v času študija je bila štipendistka MOL.  Za serijo instalacij in hibridno umetniško raziskavo (ne)VIDNO je leta 2019 dobila Prešernovo nagrado ALUO in bila nominirana za univerzitetno Prešernovo nagrado. V zadnjih letih raziskuje predvsem zaznavnost vibracije in zvoka, ki jih vpleta v sodobne okoljsko-družbene kontekste.

S pobližnjim ogledom inštalacije v galerijskem prostoru se, med opazovanjem in premikanjem, ki ju sproži želja po razvozlanju videnega, vključi gibalni senzor, ki vklopi vnaprej pripravljene elektronske elemente; kombinacijo DIY-elektronike in sestavnih delov igrač, kot so motorji in motorni moduli za upravljanje avta in letala. Obračajoči se vibracijski motorji so premišljeno povezani z rastlinjem, nabranim v območjih tretje krajine. Tretja krajina je termin, ki ga umetnica uporablja za neopredeljene in zapuščene kose zemlje v mestih, ograjene prostore ali gradbene jame v pričakovanju kapitalskih investicij.

Vibracija se torej sproži na podlagi signala iz senzorja in se prenaša med razstavljenimi materiali s pomočjo povezovalnih komponent ali stičnih točk, ki se ustvarjajo tekom premikov. Vejevje in ostalo rastje v govorilnici začne vibrirati, rahli vendar hitri premiki pa našo zaznavo zameglijo. Mimoidoči so deležni interaktivne umetniške izkušnje, ob želji po več informacijah pa si lahko preberejo obrazložitveni tekst, ki je sestavni del razstave. Umetnica tudi z naslovom posredno nagovarja na nujnost spremembe trenutnega politično-ekonomskega sistema, ki drvi v vse večjo družbeno neenakost in okoljsko katastrofo.

Tudi v prihodnje bo, v galeriji Portal 2-7-7-7-8, mesečno na ogled nova razstava, ki jo kolektivno kurirajo: Lene Lekše, Maruša Uhan in Tom Winkler. Portal obljublja prežarčenost umetnosti na Špico hierarhije potreb!

Maruša Uhan|2021-11-16T20:14:02+01:0016.11.2021|DIALOG, OTVORITEV, RAZSTAVA, UMETNOST|