Otvoritev razstave Apatija / Ignoranca v Ulični galeriji na Vegovi

V ponedeljek, 29. novembra smo se že devetič zapovrstjo srečali na Vegovi. Letni čas se je zamenjal, zavohali smo zimo – megleno, apatično, sivo. Ravno prav, saj se decembrska razstava dotika odnosa med apatijo in ignoranco, njunih nasprotij in vsega kar je vmes. Razstava bo na ogled do Božiča.

Lahko  je buliti v ekran. Telefonski, računalniški, televizijski, kakršenkoli. Najlažje na svetu je vzdrževati status quo, prekrižati roke in zamomljati: “Ne da se mi,” ali “To ni moja stvar”. Še lažje je biti tiho in obračati pogled v prazne pike v prostoru.

Jesen je bila polna barv in lepot, ki jih je bilo moč ujeti skozi objektiv. Mladi ljubljančani in prijatelji iz Belgije so s pomočjo fotografije uspeli prikazati mogočnost, tako dneva kot noči in osmislili energije, ki so prisotne tako v posamezniku kot v skupini in naravi.

Moč, pogum, komunikacija, sinergija – vse to je na drugi strani apatije in ignorance. Prepričani smo, da je rešitev za odpravo apatije ravno spodbujanje ustvarjalnosti. Vseh vrst, oblik in velikosti.

Mladi iz ČMC Zalog / Angel / Fotografija ponazarja moč posameznika, ki črpa energijo iz sebe in jo širi navzven. Angel predstavlja kontrast z izdelkom Dvoboj – saj predstavlja moč ene same osebe v primerjavi z močjo skupine. Naša energija tako obstaja na več mestih; tako v odnosu z drugimi kot tudi v nas samih.

Nataša Habjanič Leban, Axelle Gregoire in Zohra Rami / Odsev / Bil je začetek jeseni in listje je padalo. Skušale smo prikazati lepoto narave v vsakdanjem življenju, in sicer z odsevom v telefonu. Predstavlja zasvojenost, ki jo ima vsakdo. Narava, ki jo vidimo v odsevu, je tisto, česar nam v življenju primanjkuje. Fotografija prikazuje kombinacijo kaosa in miru v življenju.

Mladi iz ČMC Zalog / Dvoboj / Dvoboj je skupinski izdelek mladih iz Zaloga, ki so skozi objektiv fotoaparata ujeli igro s svetlobo. Skozi igro in sinergijo lahko naslavljamo pomanjkanje energije in čustev, ki se med mladimi vse pogosteje pojavljajo v teh časih.

Mladež ni brezbrižna, še manj nevedna in omejena. Ravno nasprotno – želijo soustvarjati družbeno realnost, soodločati o stvareh, ki so (tudi njim) pomembne in v družbi prevzeti aktivno vlogo. So svetloba, ki jo želimo videti na Svetu.

Razstava bo, v soju novoletnih lučk, na ogled do 24. decembra, vse dni v tednu, 24 ur na dan. Ulična galerija je del kulturne četrti Soteska.

Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut
Kurator: Javni zavod Mladi zmaji
Ulična galerija je del kulturne četrti Soteska

Maja M. Gašperšič|2021-12-02T08:29:37+01:0002.12.2021|LJUBA IN DRAGO, RAZSTAVA, ULIČNA GALERIJA|