Razstava Dalee Kovačec: Imaš čas?

Do konca leta 2021 je bila v Portalu na ogled interaktivna zvočna postavitev umetnice Dalee Kovačec z naslovom Imaš čas?.

Dalea Kovačec (1993) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer zaključuje tudi magistrski študij. Leta 2018 je prejela nagrado Univerze v Ljubljani, ALUO za serijo del, lani je bila nominirana za nagrado skupine OHO (osrednjo neodvisno nagrado za mlade vizualne umetnice in umetnike v Sloveniji). V svoji umetniški praksi skozi različne medije raziskuje odnose med spominom in medijem v različnih družbenih kontekstih.

Odprtje razstave na mrzli in temni Špici je zabeležila pretrgana tišina. Pred galerijskim prostorom so v zraku plapolali baloni, v notranjosti so se suspendirana zibala pisala. Ob mimohodu zaznaven pridušen zvok postane izrazitejši čim se govorilnici približaš.

Za razstavo je odklenjena govorilnica omogočila vstop in celostno potopitev. Mimoidoči je dobil priložnost, da potuje skozi čas, doživi nekaj, kar fizično ni več mogoče; potuje za domišljijo, za preteklostjo in prihodnostjo. Spodbujajoče k razmišljanju o lastnem življenju, je delo uporabljalo zvočni posnetek kronološko urejenih avtobiografskih vprašanj, ki jih zastavlja računalniško ustvarjen glas.

Prvi so na dan otvoritve okupirali prostor otroci; med poslušanjem so v besedi in sliki zapisovali svoje odgovore na notranje, transparentne površine galerije. Kasneje in v prihodnjih dneh so dobili enako priložnost mnogi naključni ter tja namenjeni obiskovalci.

Dalea pri razvoju umetniških del sodeluje z lokalnimi skupnostmi in strokovnjaki z različnih področij. Tokrat je svoj, zadnje čase znanstveni pristop, zamenjala za eksperimentalen preizkus, kjer so jo po večini zanimale puščene sledi v odprtem, javnem prostoru; naj bodo le-te skoraj vandalistične ali pa čisto prave rekonstrukcije subjektivnih spominov. Daleina intervencija je aludirala na to, da si vzamemo čas in soustvarjamo delo. Steklena površina zasidra naše spomine, razstavni prostor pa uteleša njihovo kolektivno zavetje.

Tudi v prihodnje bodo, v galeriji Portal 2-7-7-7-8, na ogled novi projekti umetnikov, ki jih bodo kolektivno kurirali: Lene Lekše, Maruša Uhan in Tom Winkler. Portal obljublja prežarčenost umetnosti na Špico hierarhije potreb!

Maruša Uhan|2022-01-27T19:35:23+01:0015.01.2022|DRUŽENJE, RAZSTAVA, UMETNOST|