Unmasking youth mental health: Mednarodno usposabljanje v Srbiji

V tednu med 9.4. in 16.4.2022 smo Mladi zmaji sodelovali na mednarodnem treningu »Unmasking youth mental health« v Sremskih Karlovcih. Trening je bil namenjen opolnomočenju mladinskih delavcev za delo z mladimi v duševni stiski.

Znotraj treninga je sodelovalo 5 organizacij iz 5 držav: organizator “Hajde da…”(Srbija) v sodelovanju s partnerji: Javni zavod Mladi zmaji (Slovenija), Udruga Ludruga (Hrvaška), Giosef Torino – Marti Gianello Guida A.P.S. (Italija) in Association for Educational Development EKVALIS (Severna Makedonija). Ekipo Mladih zmajev sva zastopala Ema Špan in Matic Munc, ki je na treningu vodil tudi eno izmed delavnic.

Ideja treninga je bila delo na sebi ter sprotno učenje različnih tehnik, ki jih lahko varno uporabimo pri delu z mladimi v stiski. Dober mladinski delavec je namreč tisti, ki najprej prepozna in se nauči regulirati lastne procese in odzive. Na ta način je lahko stabilen in polno prisoten za mlado osebo, ki išče podporo v duševni stiski. Delavnice treninga so se torej usmerjale na delo na sebi skozi uporabne metode in tehnike, ki so temeljile na holističnem pristopu (telo – misli – čustva). Delavnice so bile razdeljene v tematske sklope, ki so si sledili v smiselnem vrstnem redu (po vsebini in intenziteti) skozi katerega so skupaj sestavile celotno zgodbo. Trening je zame predstavljal nepozabno in intenzivno izkušnjo, ki je skozi deljenje zgodb, ranljivost, iskrenost in smeh združila skupino ljudi iz petih držav.

Metode in tehnike pridobljene na treningu bomo udeleženci uporabili za načrtovanje in izvedbo ene dvo – urne delavnice z mladimi v svoji državi.

Usposabljanje je bilo sofinancirano s strani Evropske unije (program Erasmus+).

Avtorja slik: Ema Špan in Marko Pejović

Ema Špan|2022-05-06T09:38:17+02:0006.05.2022|DELAVNICA, USPOSABLJANJE|