Mladi zmaji na konferenci InterCity Youth

Med 27. in 29. junijem je v Ljubljani potekala 10. mednarodna konferenca mreže mest InterCity Youth. Namen vsakoletne konference je, da na enem mestu zbere uslužbence evropskih občin, pristojne za področje mladine, politike in vodje mladinskih centrov. Letošnjo rdečo nit dogodka je predstavljala participacija mladih.

Konferenco ob gostiteljstvu Mestne občine Ljubljana in sodelovanju z JZ Mladi zmaji organizirajo Zavod Movit, Nacionalna agencija programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota, partnerske Nacionalne agencije iz Nemčije, Nizozemske, Švedske, Litve, Hrvaške v sodelovanju z InterCity Youth Network in Uradom RS za mladino.

Digitalni mladinski center DigiMC – varen digitalni prostor, ki ga ustvarjajo mladi

Na konferenci smo Mladi zmaji sodelovali v okviru delavnice in študijskih obiskov. Prvi dan konference smo udeležencem predstavili nastanek in delovanje digitalnega mladinskega centra DigiMC, kjer mladi prevzamejo vlogo vodij področij (Gaming, Fantasy, Kreativa, Svetovalnica, Podcast in Teme) in s pomočjo mentorjev ustvarjajo program za uporabnike centra. Digitalni mladinski center je ustvarjen na Discordu, zato smo udeležencem pobliže predstavili tudi to platformo kot eno od možnosti za organizacijo digitalnega mladinskega dela. Pri predstavitvi smo se podrobneje osredotočili tudi na delovanje #svetovalnice, o kateri je več povedala vodja področja, prostovoljka Lina.

foto: Katja-Grobelnik

foto: Evelin Radulović

Študijski obisk mobilnega mladinskega centra Ljuba in Drago ter skupnostnega centra Borc

Drugi dan konference so se udeleženci v okviru študijskih obiskov oglasili na mobilnem mladinskem centru Ljuba in Drago. Obisk se je odvil v popoldanskih urah na enem izmed rednih terenov v Šentvidu, kjer so udeležence pričakali tudi mladostniki in z njimi poklepetali. Pogovarjali smo se o tem, kako je po participatornih vodilih mobilni mladinski center nastal, kaj je njegov namen in kaj ga čaka v prihodnosti. Ker je bila rdeča nit konference aktivna participacija mladih, smo z udeleženci poklepetali še o zgodbi Ljube in Draga pri osnovni šoli Kašelj in upadu vandalizma, ki se je zgodil po tem, ko smo redno delovali v soseski.

Druga skupina udeležencev se je odpeljala v Kašelj na Cesto španskih borcev, kjer so prisluhnili predstavitvi zgodbe nastanka skupnostnega centra Borc in načinov, na katere v delovanje vključujemo lokalno okolje in mlade.

Dobre prakse za dvig participacije mladih

Konferenca je vsem, ki delujemo na področju mladinskega dela, ponudila lepo število dobrih praks, s katerimi širom Evrope različne organizacije spodbujajo aktivno participacijo mladih – od participatornih proračunov (občina Gaia, Portugalska; MC Vič; občina Tripoli, Grčija) in predstavitve elementov, ki vplivajo na to, da so mladi aktivno vključeni v soustvarjanje programov mladinskih centrov (KEKS mreža), do programa mestnih trenerjev (mesto ´s-Hertogenbosch, Nizozemska).

Poleg novega znanja in idej je bila konferenca odlična priložnosti tudi za vzpostavljenje novih poznanstev s predstavniki občin in mladinskih organizacij iz vse Evrope in spletanje novih partnerstev za bodoče projekte.

Pomemben akter konference je bil tudi Radio Eter, neodvisni internetni medij za mlade, ki je na dogodku skrbel za medijsko podporo in intervjuje z udeleženci.

foto: Nina Rozman

Nina Rozman, Evelin Radulović|2022-07-06T22:54:29+02:0005.07.2022|DOGODEK, KONFERENCA|