S kolektivom Krater ustvarjamo zunanjo Zeleno dnevno sobo ČMC Šiška

Povabili smo Kolektiv Krater, da nam pomaga pri snovanju in izvedbi naših idej o Zeleni dnevni sobi, ki tovrstne zunanje površine že obuja po celi Ljubljani.

Namen projekta Zelena dnevna soba je urediti trato pred ČMCjem, jo oživeti, ter narediti dodaten prostor, ki ga bodo naši uporabniki z veseljem uporabljali in tudi skrbeli zanj. Zunanji prostor bomo uredili v sklopu serije načrtovalskih in praktičnih delavnic, kjer bodo uporabniki ČMC-ja aktivno sodelovali pri načrtovanju prostora in pri njegovi ureditvi.

Nekaj več info o Kolektivu Krater

Kolektiv Krater je interdisciplinarni kolektiv oblikovalcev, arhitektov, permakulturnikov in ekologov (Trajna, Društvo za permakulturo Slovenije, oblikovalec Rok Oblak, arhitektka Danice Sretenović), ki delujejo na območju gradbene jame bežigrajski krater. Ob skoraj 30 letni odsotnosti človeka se je v njej spontano zarasel neponovljiv ekosistem, v katerega so ustvarjalci umestili svoje produkcijske prostore: lesno delavnico, delavnico ročne izdelave papirja ter laboratorij za oblikovanje materialov iz gob. Navidez zanemarjeno območje so spremenili v prostor za eksperimentiranje z urbano naravo, s pomočjo katere oblikujejo naravne materiale kot so papirni izdelki iz invazivnih rastlin ter embalaža iz gliv, sonaravno infrastrukturo kot sta podnebna drevesnica in zavetišče za zlate ribice ter nova zavezništva s posamezniki in skupinami, ki s svojimi praksami doprinašajo k zeleni tranziciji. V preteklih letih so tako svoje mesto na Kraterju našli zadruga Agrodivizija, ki je na lokaciji postavila rastlinjak za vzgojo zelenjavnih sadik, Zavetišče za zavržene rastline, oblikovalski studio Salto Dionys ter arhitekturna teoretičarka Danica Sretenović. Skupnost uporabnikov_ic prostora nastopa tudi kot zastopnica urbanih divjin, saj le te prispevajo k zniževanju toplotnih otokov, čistejšemu zraku ter biotski pestrosti – zato aktivno iščejo načine za prevrednotenje njihovega pomena v mestu.

Prek projektov kot so Palača divjine in Prepovedane vernakularnosti se kolektiv Krater umešča na mednarodnarodni zemljevid pionirjev regenerativnega oblikovanja, kar potrjuje tudi uvrstitev med 52 evropskih finalistov, ki so se letos izmed 1100 prijavljenimi projekti potegovali za nagrado Novega Evropskega Bauhausa ter uvrstitev med 20 finalistov evropske nagrade za urbani javni prostor Public space. Ustvarjalni dvojec Rok Oblak in Primož Turnšek, ki deluje na lokaciji, je prejel državno Značko odličnosti Made in Slovenia za zasnovo skodelice iz divje gline in embalaže iz glivnega micelija, njun inovativen čajni set pa je bil razstavljeni na največjem pohištvenem sejmu v Evropi Salone del Mobile v Milanu.

Z materialnimi inovacijami ter raznolikimi izobraževalnimi aktivnosti za otroke in odrasle, Krater predstavlja samoniklo alternativo globalni potrošniški produkciji in vir inspiracije za razširitev podnebno in biotsko senzitivnih načinov delovanja v mestu Ljubljana.

Več na: krater.si, @kratercollective

Delavnico za Mlade zmaje bodo vodili: Gaja Mežnarić Osole in Andrej Koruza (društvo Trajna) in Primož Turnšek (Društvo za permakulturo Slovenije).

Zahvaljujemo se KUD Obrat in Onkraj Gradbišča za donirane rastline ter podjetju Bauhaus za donacijo gradbenega materiala.

PRIJAVA NA DELAVNICO

foto: Amadeja Smrekar

Nina Rozman, Evelin Radulović|2022-08-23T15:28:39+02:0016.08.2022|KRATER, MLADI ZMAJI ŠIŠKA, OZELENJEVANJE, SOBIVANJE|