Mladi zmaji v objemu živali

Mladi zmaji smo pričetek julijske vročine pozdravili v Zavetišču Ljubljana, znanem tudi pod imenom Gmajnice. V sklopu Poletne avanture smo z skupaj ekipo zavetišča organizirali dva tedna aktivnosti za mlade med desetim in trinajstim letom starosti. V prvem tednu so udeleženci spoznali delo oskrbnika živali in policistke, čas pa so si krajšali ob športno ustvarjalnih delavnicah in pripravi zdravih obrokov v organizaciji Mladih zmajev. V drugem tednu so mladostniki poleg omenjenih aktivnostih spoznali tudi policijske pse, poklic veterinarja, zadnji dan pa so preživeli ob nočnem ogledu živalskega vrta in tam tudi prespali. Nova znanja s področja taborjenja, oskrbe živali in priprave zdrave prehrane bodo lahko uporabili v vsakodnevnem življenju, nepozabni trenutki pa bodo še dolgo prestopali bregove vročih poletnih dni.

Z zavetiščem Gmajnice, vodilnim tovrstnim kompleksom na območju Slovenije, smo sodelovali že drugo leto. Vnovič smo zapolnili vsa razpoložljiva mesta, beležimo pa tudi vedno več interesa po obisku takšnih aktivnosti. Mladi so se izkazali za dobre sogovorce in poznavalce živali iz zavetišča, kar je pripomoglo k dinamični participaciji v delavnicah. Ogledali so si večino prisotnih živali in se poučili o načinih njihove oskrbe. Veliko navdušenje mladine sta izzvala tudi odslužena avtobusa LPP »Pes« in »Mačka«, ki se nahajata na območju zavetišča Ljubljana. Omenjen prostor je predstavljal stično točko med mladostniki Mladih zmajev in Male ulice, organizacije, ki je na lokaciji sočasno z nami izvajala svoj počitniški program. V obeh tednih je bil s strani zavetišča organiziran še ogled njihovih prostorov in živali tudi za starše, ki so na ta način skupaj s svojimi mladostniki spoznali dinamiko zavetišča in nekatere izzive dela v takšnem okolju.

Idilična lokacija na Barju omogoča prostor za sprehod in spoznavanje okoliške flore in favne. Jutranje prihode v zavetišče so tako krasili pogledi na kunce, srne in raznorodno zasedbo ptic, katerih zvoki so se razlegali po zelenih obronkih Ljubljane. Občudovanje živalskega kraljestva smo nadaljevali v ZOO, kjer smo avanturo pričeli s postavljanjem šotorov in pripravo zaslužene večerje. Po pustolovskem obedu smo se podali na nočni ogled živali, naporen dan pa smo zaključili s klepetom v šotorih. Utrujeni smo se podali še na zadnjo dogodivščino, dnevni ogled ljubljanskega živalskega vrta, kjer so mladostniki razdeljeni po skupinah samostojno raziskovali živali in jih predstavili sovrstnikom. Ekipa živalskega vrta je za nas pripravila še ogled kač, pajkov in stonog, ki smo jih lahko prijeli in se na ta način soočili z nekaterimi strahovi. Veselih obrazov in težkih stopal smo se poslovili z mislijo, da kmalu vse skupaj ponovimo.

foto: Terenska ekipa Mladih zmajev.

foto: Terenska ekipa Mladih zmajev.

Denis Mauko|2022-08-28T09:49:32+02:0028.08.2022|POLETNA AVANTURA|