Anže Šmalc: Zarota

Od petka, 19.8.2022, je v galeriji Portal 27778 na ogled razstava umetnika Anžeta Šmalca, z naslovom Zarota.

Umetnik nam je, že pred samo otvoritvijo, o svoji instalaciji podal sledeče trditve:

  1. Razstava bo potekala v odsluženi telefonski govorilnici, ki je bila preurejena v razstavni prostor (Portal 27778, na ljubljanski Špici).
  2. Telefonska govorilnica je javna, namenjena javnosti in se nahaja v javnem prostoru.
  3. Telefonska govorilnica je zasebna, uporabnika ob vstopu zaščiti pred zunanjostjo.
  4. Telefonska govorilnica je javna tudi kadar je zasebna, saj ima steklena okna skozi katera mimoidoči vidijo v govorilnico.
  5. Razstava bo sestavljena iz serije predmetov, ulitih iz mavca.
  6. Razstavo je navdihnila zgodba o  županu Whitchurch-Stouffvilla, ki je s pomočjo fotografij in zapisov, na steni zasebnega stranišča v svoji pisarni, ustvaril zemljevid zarot, katere naj bi proti njemu izvajalo osebje mestne hiše.
  7. Umetniško delo v govorilnici bo, v obliki prostorske instalacije, beležilo novo, fiktivno zaroto.

Razstava vključuje serijo mavčnih objektov, povezanih z nitmi. Delo je navdihnila nenavadna zgodba o županu Whitchurch-Stouffvilla, ki je na steni stranišča ustvaril izris zemljevida zarot mestne hiše proti njemu.

Umetniku je, do različnih razstavljenih objektov, pomagal priti algoritem: računalniški generator je, na podlagi predhodno vnesene zgodbe, osmislil in naštel nove objekte. Nikoli ne bomo točno razumeli, kakšno logiko povezovanja je algoritemska mreža uporabila.

Tu Anže išče povezavo: Pisatelj Louis-Ferdinand Céline je trdil, da so mislih norih ljudi enake mislim razumnih, le da, pri slednjih, ostanejo hermetično zaprte znotraj njihovih glav. Dokler misli ne delimo z drugimi, je vsaka mikro-zarota kot nevronska mreža – pustimo ji, da se razvija, a je ne oblikujemo. Županove misli so bile, četudi zaprte znotraj stranišča, nenadno vsem na ogled, saj jih je na plan privlekel preveč radoveden čistilec. Paranoja, skrita kot v črni skrinjici, je bila kar naenkrat vidna.

Tako kot župan, tudi Anžetova instalacija znotraj telefonske govorilnice raziskuje svojevrstno zaroto. Generirano zgodbo umetnik oblikuje in ji s tem doda težo ter veljavo, obenem pa vabi obiskovalce, da povezave in narativo ustvarijo sami.

Tudi v prihodnje bodo, v galeriji Portal 2-7-7-7-8 (ig: @potal27778), na ogled razstave, ki jih

kolektivno kurirajo: Lene Lekše, Maruša Uhan in Tom Winkler. Portal obljublja prežarčenost umetnosti na Špico hierarhije potreb!

Maruša Uhan|2022-08-29T19:35:51+02:0029.08.2022|DOGODEK, DRUŽENJE, UMETNOST|