Utrinki s poletne avanture 2022

Za nami je še ena uspešno izvedena poletna avantura, polna novih znanj, poznanstev in dogodivščin. Skupno je privabila 543 mladih med 10. in 29. letom.

Dvakrat smo obiskali italijanski adrenalinski park Movieland, poln filmskih zgodb in nepozabnih atrakcij, v katerem so mladi prevzeli tudi veliko mero odgovornosti, saj so del dneva park raziskovali samostojno.

Prvič smo izvedli Sleep over na busih, kjer smo se  v senci skupnostnega centra Borc družili z Ljubo in Dragom, pripravili svoje obroke ter zaspali ob klepetu. Druženje smo zaokrožili s kajakaškim spustom po Ljubljanici.

Poletja ni brez taborov in tudi letos smo jih izvedli kar nekaj.

Med 4. in 10. julijem smo se podali na tabor Pot pod noge. Potekal je v sodelovanju z Društvom zlatih prejemnikov priznanja za mlade Mepi. Z vlakom smo se iz Ljubljane odpeljali do Radovljice, od koder smo peš krenili proti Taležu. Tam smo preživeli prve štiri dni, tabor pa smo nadaljevali s tridnevnim pohodom do Škofje Loke. Hojo, taborniške veščine in orientacijo je spremljalo ogromno dobro volje, plavanja in drugih aktivnosti za mlade.

V sodelovanju s Socialno akademijo smo med 18. in 22. julijem organizirali multimedijski tabor Ustvari film. Tabor je potekal v koči na Kovku, kjer so se mladi preizkušali v vlogah scenaristov, snemalcev, igralcev in montažerjev kratkih filmov na temo duševnega zdravja.

V dveh tednih, med 4. in 8. julijem ter 11. in 15.  julijem, smo v zavetišču Ljubljana  spoznavali poklic oskrbnika živali, pasjo policijsko enoto in poklic veterinarja, čas pa smo si krajšali ob športno-ustvarjalnih aktivnostih in pripravi zdravih obrokov. V noči iz 14. na 15. julij smo šotorili v Živalskem vrtu Ljubljana ter tako spoznali nočni in dnevni utrip divjih živali.

Med poletno avanturo je potekala tudi Gibosfera – gibalni seminar, na katerem je 18 mladih s pomočjo priznanih mentorjev raziskovalo gib in telesni izraz s poudarkom na razvoju lastne ustvarjalnosti, krepitvi kompetenc in oblikovanju portfolia plesalcev in gibalcev za uspešno vključitev v širši uprizoritveni prostor.

Za mlade glasbenike in glasbenice smo že tretje leto organizirali natečaj Hit betona, na katerega smo prejeli 19 prijav, kar je največ do zdaj. Natečaj je vseboval 4 kategorije.

V kategoriji »najboljša skladba avtorjev ali avtoric do 18 let« smo prejeli zgolj eno prijavo in zato glavne nagrade (snemanje v studiu Basement) nismo podelili. V kategoriji »najboljša skladba avtorjev ali avtoric do 29 let« sta glavno nagrado prejela kar dva izvajalca in sicer Primož Vidovič & Andrej Kos in Superhuman Goats. V kategoriji »najboljša skladba avtoric do 29 let« je glavno nagrado osvojila Veronika Kržičnik. V kategoriji »najboljše besedilo avtorja ali avtorice do 29. let« sta nagrado prav tako osvojila dva kandidata. To sta Luka Ivezič in Eva Hočevar.

Poletje in s tem poletno avanturo smo zakrožili s tradicionalnim festivalom Biti mlad je zakon. Tudi letos je bil poln dnevnega dogajanja, gostil pa je tudi finale zgoraj omenjenega natečaja Hit betona in koncert glasbene skupine Love Charade, ki ustvarja pod okriljem programa Basement.

Denis Mauko|2022-09-05T22:52:23+02:0005.09.2022|DIALOG, DRUŽENJE, POČITNICE, PROGRAM|