Voziš trajnostno? Voziš varno?

Za nami je Evropski teden mobilnosti – priložnost, s katero lahko mesta pokažejo svoja prizadevanja za varstvo okolja.

Vsakega septembra lahko v lokalnih skupnosti vidimo različne dejavnosti, namenjene omejevanju avtomobilskega prometa na določenih območjih, ozaveščanje o uporabi trajnostnih oblik mobilnosti in o vplivu prebivalcev na izbiro načina potovanja.

In s kom drugim kot z mladim, je ključno naslavljati to temo. Vključevanje mladih v ohranjanje zelenega planeta in sooblikovanja prihodnosti je pomembnejše kot kadarkoli. Letošnji temi »Trajnostno povezani« pa samo želeli dodati še en vidik – varnost.

Letošnji dogodek je potekal na enem izmed rednih terenov Ljube in Draga – mobilni mladinski center z zeleno streho. No, v kontekstu evropskega tedna mobilnosti raje rečemo odslužen avtobus Ljubljanskega potniškega prometa, ki mu je bilo vdahnjeno novo življenje.

V torek, 20. septembra smo  pri Ljudskem domu Šentvid, Gimnaziji in osnovni šoli Šentvid, kontekst varne (in trajnostne) mobilnosti naslavljali z Zavodom Varna pot. Skozi dan so zaokrožile tri interaktivne delavnice, ki so mladim na zabaven način prikazale pomembnost varnosti v prometu. Pogovarjali smo se o pasteh ‘multitaskanja’ v prometu in kako to vpliva na naš reakcijski čas, s posebnimi tehtnicami za naletno težo smo preverili zakaj je uporaba varnostnega pasu ključnega pomena. Za konec smo se še preizkusili v vožnji z gokartom, s t.i. ‘pijanimi očali’, ki vplivajo na vidno zaznavo.

Ker pa si vedno želimo, da bi z našimi dogodki dosegli tudi širšo množico ljudi, se nam je na dogodku pridružila ekipa Radia Eter. Za ta namen je pripravila prav posebno oddajo. Vabljeni k poslušanju.

Link: www.radioeter.net/politika/episode/23d7e246/evropski-teden-mobilnosti-i-politika

Evelin Radulović|2022-09-30T21:40:59+02:0030.09.2022|DOGODEK, LJUBA IN DRAGO, RADIO ETER|