Sodelovali smo na evropski živi knjižnici v Valenciji

Mladi Zmaji smo se med 25. in 29. septembrom udeležili dogodka “European Living Library”, ki je z izvedbo žive knjižnice potekal v španski Valenciji.

Tokratni dogodek se je pričel z uradnim sprejemom za predstavnike občin, nevladnih organizacij in sodelujočih živih knjig na sedežu uprave avtonomne skupnosti Valencija. Sprejemu je sledila okrogla miza na kateri smo udeleženci razpravljali o rezultatih in koristih projekta ter kako izboljšati prihodnje sodelovanje. Prav tako je razprava tekla o prihodnosti Evrope in različnih družbenih in političnih izzivih s katerimi se soočamo na naši celini.

Osrednje dejanje dogodka, četrta “Evropska živa knjižnica” je prav tako potekala v občini Quart de Poblet. V živo knjižnico je bilo vključeno večje število prebivalcev in sodelujočih iz Španije, Srbije, Severne Makedonije, Bosne in Hercegovine, Grčije, Belgije in Slovenije. Branje knjig je potekalo na prometnem trgu v centru Quart de Poblet-a. Za vsako predstavljeno živo knjigo je bila oseba z edinstveno identiteto in življensko zgodbo, ki jo je pripravljena deliti z vsemi, ki si jo želijo slišati. Prebivalci Valencije in obiskovalci mesta vseh starosti, spolov, ne glede na svoj izvor in ozadje, so si z veseljem izposojali knjige in se z njimi zapletli v zanimive debate.

foto: Mladi zmaji in Libero

foto: Mladi zmaji in Libero

Prav tako smo se Quart de Poblet-u v okviru dogodka srečali vsi sodelujoči predstavniki občin in organizacij civilne družbe. Na srečanju smo imeli deležniki projekta priložnost za nadaljne povezovanje in razpravo o prihodnjem mednarodnem sodelovanju pri projektih in akcijah. Srečanja smo se udeležili predstavniki občine Quart de Poblet (Španija), občine Butel (Severna Makedonija), mesta Bijeljina (Bosna in Hercegovina), nevladne organizacije CONNECT (Belgija), Libero (Srbija), Backslash (Španija), TiPovej (Slovenija), Interkultura (S. Makedonija), Out of the Box (Belgija), National Association of Youth Offices (Srbija) in Mladi zmaji.

Vabljeni k spremljanju projekta v katerem bosta izvedeni še živi knjižnici v Ljubljani (20. 10.) in Beogradu. Ne zamudite priložnosti, da z nami preko žive knjižnice postanete del prizadevanj za boljše razumevanje med evropskimi državami in njihovimi prebivalci.

Dogodek Evropska živa knjižnica je bil izveden v okviru projekta “European Living Library for Young Citizens”, ki poteka ob podpori programa Evropske unije, Evropa za državljane. Cilj projekta je pripeljati evropske žive knjižnice v različna evropska mesta z namenom krepitve dialoga med prebivalci različnih držav in izvorov s katerim razbijamo predsodke in stereotipe med njimi.

foto: Mladi zmaji in Libero

Marko Taljan|2022-10-07T18:30:13+02:0004.10.2022|EVROPA ZA DRŽAVLJANE, LIVING LIBRARY, MEDNARODNO, ŽIVA KNJIŽNICA|