Lucija Klauž: Opazovalnica

V petek, 14.10.2022, je Lucija Klauž za javnost odprla govorilnico in z njo razstavo, katero je naslovila Opazovalnica.

Lucija Klauž (1999) je vizualna umetnica in kritičarka. V svoji praksi s prepisovanjem, repeticijo, tiskanjem in prevajanjem raziskuje pomene, ki se tvorijo ob prenosu besed, povedi ali celotnih besedil v nova okolja in kontekste. Z dokumentacijo okolice preko različnih medijev raziskuje načine posamezničinega_kovega razumevanja in beleženja časovnosti – zamujenega, trenutnega in začasnega – ter odnosa do kraja in prostora.

Tokrat na površinah, ki tvorijo galerijo, najdemo prilepljene vizualizacije, katere je umetnica ustvarila za dotično lokacijo. O samem delu nam Lucija pove:

»Material za digitalne kolaže so z mobilnim telefonom narejene fotografije okolice telefonske govorilnice. Podobe ukrivlja široki kot pogleda kamere, nadalje pa jih deformira virtualni prostor programa za 3D-modeliranje. Nastali kolaži vsebujejo reference, ki kažejo, da se v njih odseva okolica, vendar preigravanje med ploskovitostjo in reliefom ter plastenje statične podobe z dinamičnim okoljem tega prikažejo kot tujega.

Širina in oddaljenost se zgostita na steklenih površinah govorilnice. Slikovne točke se odlepijo od svoje enotne površine in sežejo proti njej. Galerija postane točka zgostitve teh oddaljenih pogledov, razgledov in podob, ki jih drugače definira naša pozicija, doseg našega vida in okvir okna. Kar je preširoko, da bi z dane lokacije lahko zajeli s pogledom, zdaj lahko ugledamo na opazovalničinih steklih in skoznje.«

Razstavni prostor ostaja odprt in ponuja možnost notranjega vpogleda. Prosojnost nam omogoča podvojenost branja zunanjosti.  Za konec umetnica pove: »K neprepoznavnosti podob doda z vsakim dnem naraščajoč časovni razmik med trenutkom nastanka uporabljenih fotografij in odvijajočo se sedanjostjo.«

Razstava bo vidna vse do 14.11.2022. Po nov razgled vabljeni  na jesensko obarvano ljubljansko Špico!

Tudi v prihodnje bodo, v galeriji Portal 2-7-7-7-8 (ig: @potal27778), na ogled razstave, ki jih kolektivno kurirajo: Lene Lekše, Maruša Uhan in Tom Winkler. Portal obljublja prežarčenost umetnosti na Špico hierarhije potreb!

Maruša Uhan|2022-10-24T21:28:50+02:0024.10.2022|DOGODEK, DRUŽENJE, UMETNOST|