Ljubljano je obiskala Evropska Živa knjižnica za mlade občane

Vsakič, ko Evropska Živa knjižnica obišče mesto, je obisk obdan s številnimi dogodki in srečanji. Tokrat je stičišče postala Ljubljana, ki na enem mestu združuje državljane z različnih koncev Evrope. Cilj Žive knijžnice je  spodbuditi dialog med državljani iz različnih držav in okolij, da bi razbili predsodke in stereotipe med njimi na eni strani ter okrepili evropsko državljanstvo in spodbujali skupne vrednote na drugi strani.

Točno ta čarovnija se je zgodila v Ljubljani in pripeljala do dialoga, izmenjave mnenj, debat in celo novih prijateljstev. Osrednja javna aktivnost projekta “European Living Library” v Sloveniji je potekala 20. oktobra 2022 v Mladinskem centru Črnuče, kjer je veliko število mladih imelo priložnost komunicirati z živimi knjigami iz cele Evrope in se naučiti nekaj novega.

Žive knjige so ljudje z edinstvenimi identitetami in zgodbami, ki so jih pripravljeni deliti. Ljubljančani iz različnih socialno-ekonomskih skupin so si z veseljem izposojali žive knjige in se z njimi pogovarjali.

Tokratna knjižna polica je združevala naslednje naslove: Uporabnik varstveno delovnega centra, Lezbijka, Tujka, Oseba, ki je prebolela raka, Debela ženska, Mlada ženska, Nekdanji huligan, Žrtve nasilja v partnerskem odnosu, Vegetarijanec, Humanitarni odstranjevalec min, Doktorski študent iz podeželja, Nekdanji ustrahovalec.

Dogodke Evropske žive knjižnice smo organizirali ob podpori programa Evropske unije “Evropa za državljane” z namenom pripeljati Žive knjižnice v mesta po Evropi. Potovanje Evropske žive knjižnice se nadaljuje, Mladi zmaji se že čez 2 dni odpravljamo v Beograd, na zadnji dogodek Evropske Žive knjižnice za mlade državljane.

Maja M. Gašperšič, Miloš Pavlović|2022-11-14T22:11:47+01:0002.11.2022|DIALOG, DOGODEK|